0
Winkelwagen

Uitleg groepenkast componenten

Uw groepenkast zorgt dat u op veilige wijze elektriciteit kunt gebruiken in en om uw huis. De groepenkast beschermt u tegen storingen of defecte apparaten, die zijn aangesloten op deze installatie.

Leest u de gebruiksaanwijzing die bij uw groepenkast is geleverd goed door. Zo kan uw groepenkast optimaal zijn werk doen. In uitzonderlijke gevallen kan deze groepenkast namelijk de enige en laatste beveiliging zijn tegen het uitbreken van brand als gevolg van een storing.

De hoofdschakelaar

Hoofdschakelaar

De hoofdschakelaar dient ervoor om de gehele elektrische installatie met één handeling handmatig te kunnen uitschakelen. Een hoofdschakelaar is sinds 2005 in elke nieuwe groepenkast verplicht. Wanneer een groepenkast wordt aangepast of vervangen, dan moet deze worden voorzien van een hoofdschakelaar.


De aardlekschakelaar

AardlekschakelaarEen aardlekschakelaar is een slim en zeer precies technisch product. Het zal uw leven beschermen, wanneer u per ongeluk iets onder spanning aanraakt, of wanneer een defect apparaat onder spanning is komen te staan. Het werkt als volgt:

De aardlekschakelaar meet hoeveel stroom erdoor gaat naar de installatie en de apparaten die daarop aangesloten zijn, maar meet ook of diezelfde hoeveelheid stroom weer terugkomt. Als door een storing spanning op een apparaat komt te staan, kan er een kleine 'lekstroom' via het defecte apparaat, de muur en de vloer naar de aarde stromen.

In de meest gevaarlijke situatie zou die stroom door uw lichaam kunnen lopen, met ernstig letsel of zelfs de dood als gevolg. De aardlekschakelaar is zo gevoelig, dat hij zelfs de kleinste lekstroom opmerkt. Indien de lekstroom een gevaarlijk niveau bereikt, schakelt de aardlekschakelaar onmiddellijk alle spanning uit.


De aardlekautomaat

Aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat (groep) in één component. Een aardlekautomaat voert dus beide functies uit. Een aardlekautomaat is een uitstekende oplossing voor bijvoorbeeld de tuinverlichting. Indien zich een te hoge lekstroom, een kortsluiting of een overbelasting voordoet in de eindgroep van de aardlekautomaat, dan heeft dit geen invloed op het ongewenst afschakelen van andere groepen in de groepenkast.


De installatieautomaat

Installatieautomaat groepenkastEen installatieautomaat zorgt ervoor, dat defecte apparaten of bedrading in uw huis, de elektrische installatie niet kunnen beschadigen. De automaat schakelt de stroom uit, wanneer er een te grote stroom door de bedrading gaat. Wanneer die stroom te groot is, zou de bedrading kunnen smelten of zelfs brand ontstaan.

Wanneer de stroom groter wordt dan de toegestane waarde op de automaat (meestal 16 Ampère) zal de automaat razendsnel uitschakelen. Ook wanneer u te veel apparaten heeft aangesloten op één automaat (of één groep), waardoor het stroomverbruik te groot wordt, schakelt de automaat uit.

Er onderscheiden zich verschillende typen automaten:

  • B-karakteristiek: standaard automaat (huisinstallaties)
  • C-karakteristiek: bij hogere aanloopstromen (motoren,airco's)
  • D-karakteristiek: bij grote aanloopstromen (motoren,transformatoren)

De fornuisgroep (1 fase)

Fornuisgroep

Een fornuisgroep bestaat uit 2 gekoppelde eindgroepen die zijn samengesteld tot één fornuisgroep. Voor een elektrisch kooktoestel (inductie/keramisch) moet de groepenkast worden uitgebreid met een fornuisgroep. Een fornuisgroep is geschikt voor elektrische kooktoestellen met een vermogen tot 7,4 kW (7400 Watt) In de moderne ABB groepenkasten kan eenvoudig een fornuisgroep worden samengesteld door over twee afzonderlijke eindgroepen een fornuisgroep samenstelknop te plaatsen.


De kookgroep (3 fase)

Kookgroep groepenkast
Een kookgroep wordt toegepast in een groepenkast met een 3 fase hoofdaansluiting. Wanneer u elektrisch wilt gaan koken met een kooktoestel met een aansluitvermogen vanaf 7,4 t/m 11,4 kW moet de groepenkast uitgebreid worden met een speciale 3 fase kookgroep. Een kookgroep wordt ook wel een krachtgroep genoemd.
 


De beltransformator

Beltransformator groepenkast
Een beltransformator dient voor de juiste werking van een zwakstroom (deur)bel installatie. De beltransformator zorgt ervoor dat een spanning van 230 Volt wordt omgevormd tot een veilige spanning van 8, 10 of 12 Volt. Indien er genoeg vrije moduulruimte beschikbaar is in de groepenkast, dan kan een DIN-rail beltransformator worden toegepast.


Groepenkast stopcontact

Stopcontact groepenkast
De groepenkast kan eenvoudig worden uitgebreid met een DIN-rail stopcontact. De hiervoor beschikbare moduulruimte in de groepenkast moet bij een uitbreiding van een DIN-rail stopcontact minimaal 2,5 moduulbreedte zijn. Een stopcontact in de groepenkast kan erg handig zijn bij een bouwspanning, als voeding voor een opbouw beltransformator naast de groepenkast of voor een kabelmodum.