0
Winkelwagen

Alle groepenkast componenten in de meterkast uitgelegd

Groepenkast componenten in de meterkast

Een groepenkast is een belangrijk element in een veilige elektrische installatie. De groepenkast beschermt tegen storingen, defecte apparaten of kabels die op deze installatie zijn aangesloten. Vaak bestaat er wat verwarring over de termen meterkast en groepenkast. Gelukkig is het verschil eenvoudig te benoemen. De meterkast is namelijk de ruimte waarin de elektriciteitsaansluiting het pand binnenkomt, terwijl de groepenkast zich binnen deze ruimte bevindt en als verdeelkast functioneert. De groepenkast is dus een onderdeel van de meterkast.

Componenten in de groepenkast

De groepenkast is in feite de behuizing waarin eenvoudig verschillende componenten kunnen worden geplaatst, zoals de hoofdschakelaar, losse groepen, aardlekschakelaars, installatieautomaten, fornuisgroepen voor elektrisch koken, beltrafo’s en meer. Er is veel mogelijk. Wilt u weten wat elk component doet, of welk component u nodig heeft? Bekijk de onderstaande lijst en uitleg voor meer informatie. Voor vragen mag u altijd contact met ons opnemen.

Groepenkast componenten:

Hoofdschakelaar

Foto
De hoofdschakelaar is een van de belangrijkste onderdelen van een groepenkast. Met deze schakelaar is het mogelijk om met slechts één handeling de stroom naar alle aangesloten elektrische installaties uit te schakelen. Vanaf de hoofdaansluiting is de hoofdschakelaar de eerste schakel in de beveiliging van de elektrische installatie erachter. De hoofdschakelaar noemt men ook wel lastscheider. Sinds september 2005 is de aanwezigheid van een hoofdschakelaar in de meterkast of groepenkast verplicht. Ook bij renovaties of vervanging van de groepenkast in oudere woningen moet een hoofdschakelaar aanwezig zijn. Bij oude installaties die meer dan zes groepen hebben, is een hoofdschakelaar altijd verplicht. Na de hoofdschakelaar komen pas de overige beveiligingen van de elektrische installatie, zoals aardlekschakelaars en installatieautomaten.

Wilt u zelf een hoofdschakelaar monteren of installeren? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod hoofdschakelaars of complete hoofdschakelaarkasten van verschillende gerenommeerde merken, zoals ABB, Hager en Eaton. Voor een nette afwerking zijn speciale inzetstukken leverbaar.

Aardlekschakelaar

Foto
Net zoals de hoofdschakelaar is ook de aardlekschakelaar een belangrijk onderdeel in een groepenkast. Dit component zorgt ervoor dat aangesloten elektrische installaties spanningsloos kunnen worden gemaakt en het risico op elektrische schokken, brand en elektrocutie heel klein wordt. Een aardlekschakelaar noemt men in de volksmond ook wel simpelweg ‘aardlek’. Zodra er een afwijking wordt geconstateerd, schakelt de aardlekschakelaar de stroomtoevoer direct uit. De aardlekschakelaar is dus een onmisbaar onderdeel in de groepenkast en verhoogt de veiligheid aanzienlijk. Aardlekschakelaars zijn sinds 1976 een verplicht onderdeel in de groepenkast. Bij toepassing van alleen een losse aardlekschakelaar dient er ook altijd een losse zekeringautomaat of installatieautomaat in de groepenkast te worden gemonteerd. Dit kost bovendien extra ruimte in de groepenkast door het gebruik van losse componenten (een aardlekautomaat is daarom soms een betere oplossing).

De aardlekschakelaar controleert voortdurend of er sprake is van lekstroom door te meten hoeveel stroom erdoor gaat naar de installatie en de apparaten die daarop zijn aangesloten. Hij meet ook of dezelfde hoeveelheid stroom ook weer terugkomt. Als door een storing spanning op een apparaat komt te staan, kan er een kleine 'lekstroom' via het defecte apparaat, de muur en de vloer naar de aarde stromen, maar ook door uw lichaam met ernstig letsel of zelfs de dood tot gevolg. Om de veiligheid te garanderen is de aardlekschakelaar heel gevoelig en merkt het zelfs de kleinste lekstroom op. Indien de lekstroom een gevaarlijk niveau bereikt, schakelt de aardlekschakelaar onmiddellijk alle spanning uit. Een aardlekautomaat is een component waarin zowel een aardlekschakelaar als een installatieautomaat is verwerkt. Daarover leest u hieronder meer.

Aardlekautomaat

Foto
Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat (groep) in één compacte behuizing. Een aardlekautomaat is dus niet hetzelfde als een aardlekschakelaar. Het grootste verschil is dat een aardlekautomaat ook de functie van installatieautomaat heeft. Een aardlekautomaat noemt men ook wel ‘alamat’. Het grote voordeel is dat bij een storing alleen de groep waarin de fout is opgetreden spanningsloos wordt gemaakt. Daarmee is meestal direct duidelijk waar het probleem zit. Bovendien bespaart de toepassing van aardlekautomaten ook veel ruimte in de groepenkast.

Aardlekautomaten worden vaak toegepast bij belangrijke eindgroepen, zoals de tuin, schuur of een specifieke ruimte in een woning of bedrijfspand. Een eindgroep is een leiding die vanuit de meterkast naar de verschillende aansluitpunten gaat. Als de aardlekautomaat een eindgroep uitschakelt, dan werken alle elektrische apparaten op die eindgroep niet meer. De rest van de groepen blijft het wel gewoon doen.

Installatieautomaat

Foto
Een installatieautomaat zorgt ervoor dat defecte apparaten of bedrading de elektrische installatie niet kunnen beschadigen wanneer er een te grote stroom door de bedrading gaat. Als er geen installatieautomaat zou zijn, dan kan bedrading smelten of zelfs in brand vliegen. Wanneer de stroom groter wordt dan de toegestane waarde op de automaat (meestal 16 Ampère), dan zal de automaat razendsnel uitschakelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u te veel apparaten aansluit op op één automaat (of één groep).

Daarmee biedt een installatieautomaat een goede beveiliging tegen zowel kortsluiting als overbelasting. Een installatieautomaat werkt bijna altijd in combinatie met een aardlekschakelaar en is verkrijgbaar voor alle soorten groepenkasten. Een andere benaming voor de installatieautomaat is maximumschakelaar of zekeringautomaat. Een 3-fase installatieautomaat wordt ook wel een krachtgroep genoemd. Het mooie van installatieautomaten is dat deze door middel van een schakelaar na het oplossen van het probleem eenvoudig weer ingeschakeld kunnen worden en niet beschadigen bij kortsluiting of overbelasting. Dat is een groot voordeel vergeleken met de traditionele porseleinen stoppen in oude meterkasten. Lees meer over de precieze werking van een installatieautomaat.

Het verschilt per installatieautomaat bij welke stroomsterkte deze in werking moet treden. De maximale hoogte daarvan wordt bepaald door de zogenaamde uitschakelkarakteristieken die per installatieautomaat kunnen verschillen en worden handig aangegeven door lettercodes:

Uitschakel-karakteristieken:

  • B-karakteristiek: standaard en meest toegepast in woningen en kantoren
  • C-karakteristiek: ook wel ‘traag’ genoemd en gebruikt bij grotere schakelstromen (motoren, airco’s)
  • D-karakteristiek: vooral gebruikt voor zware industriële toepassingen (motoren, transformatoren)

Fornuisgroep

In een groepenkast is een aparte fornuisgroep de perfecte oplossing voor mensen die graag een keramische- of inductiekookplaat willen gebruiken. Een dergelijke kookplaat verbruikt veel elektriciteit en kan daarom niet op een standaardgroep worden aangesloten. Eén groep kan namelijk een maximaal vermogen van 3680 Watt (230 Volt x 16 Ampere) leveren. De kookzones van een inductiekookplaat verbruiken samen al snel 6000 tot 7400 Watt. Wanneer de inductiekookplaat zonder speciale groep in de meterkast zou worden gebruikt, dan slaan de stoppen door: de installatieautomaat of aardlekschakelaar grijpt in. Elektrische kookplaten gebruiken meestal een aparte stekker: Perilex genoemd.

Fornuisgroep (1 fase)

Foto
Een fornuisgroep (1-fase) bestaat uit twee gekoppelde eindgroepen die zijn samengevoegd tot één fornuisgroep. Een fornuisgroep is geschikt voor elektrische kooktoestellen met een vermogen tot 7,4 kW (7400 Watt). In de moderne groepenkasten van GroepenkastCompleet is het toevoegen van een fornuisgroep zeer eenvoudig, en de 5x 2,5 mm YMvK kabel naar het Perilex stopcontact kan door middel van insteekcontacten of schroefverbindingen worden bevestigd in de fornuisgroep. In de meterkast herkent u een fornuisgroep eenvoudig door te kijken of u een automaat ziet waarbij twee schakelaars direct naast elkaar zijn gemonteerd. Er is dan sprake van een 2x 1-fase kookgroep (230 Volt).

Kookgroep (3 fase)

Foto
Als u een hoofdaansluiting van 400 Volt (3x 230 Volt) heeft, dan is de toepassing van een 3-fase krachtgroep mogelijk (krachtstroom). Dit type kookgroep kan alleen worden toegepast in een groepenkast met een 3-fase hoofdaansluiting. Wanneer u beschikt over deze hoofdaansluiting (meestal 3x 25 Ampere), dan is het mogelijk om met een nog hoger vermogen elektrisch te kunnen koken. U sluit er eenvoudig een kooktoestel met een aansluitvermogen vanaf 7400 t/m 11400 Watt op aan. Hiervoor moet u uw groepenkast laten uitbreiden met een speciale 3 fase-kookgroep. Een kookgroep noemt men ook wel een krachtgroep.

Beltransformator

Foto
Een deurbel is een handig en voor vele mensen onmisbaar apparaatje. Hoewel er tegenwoordig veel verschillende soorten deurbellen bestaan, zowel op 230 Volt als op batterijen, is een deurbel die werkt in combinatie met een beltransformator in de groepenkast (ook wel beltrafo genoemd) nog steeds het meest toegepast. Een beltransformator is een veilige, onderhoudsvrije en voordelige oplossing die het altijd doet zolang er stroom is. Een beltransformator in de groepenkast is een uitbreiding die 230 Volt netspanning omzet naar een lager voltage (zwakstroom). De meeste deurbellen werken namelijk op 8, 12 of 24 Volt. Een beltrafo plaatst u eenvoudig als module in de groepenkast, waarna u er een beldrukker en een deurbel op aansluit.

Groepenkast stopcontact

Foto
Een handige uitbreiding van uw groepenkast kan een los stopcontact zijn (ook wel wandcontactdoos of WCD genoemd). De rail waarop u een groepenkast stopcontact plaatst, heet een DIN-rail. Dat is een bevestigingsrail waarop u ook andere componenten zoals de installatieautomaten, aardlekschakelaars, fornuisgroepen en beltrafo plaatst. Een stopcontact in de groepenkast kan erg handig zijn bij een bouwspanning, als voeding voor een opbouw beltransformator naast de groepenkast of voor een internet modem. Voor het plaatsen van een groepenkast stopcontact is meestal een 2,5 modulebreedte vereist. Overweegt u een nieuwe groepenkast te monteren, dan is het zinvol om met voldoende uitbreidingsruimte voor de toekomst rekening te houden.

Groepenkast componenten kopen bij GroepenkastCompleet

Alle groepenkasten en losse componenten bij GroepenkastCompleet zijn volledig origineel en alleen van bekende A-merken. Het kopen van een van onze groepenkasten betekent de aanschaf van een veilige en vaak compleet voorbedrade meterkast van hoge kwaliteit. Uiteraard voldoet iedere groepenkast aan de laatste NEN-EN-IEC 61439-1/3 normen. U vindt alle mogelijke componenten om uw groepenkast uit te breiden. Niet besproken op deze pagina, maar mogelijk ook interessant zijn de los leverbare kWh-meter, tijdschakelaar of impulsrelais uit ons groepenkast componenten assortiment.

Benieuwd naar de specifieke mogelijkheden voor uw situatie of een vraag over een bepaalde groepenkast of component? We adviseren u graag!