0
Winkelwagen

Installatieautomaat

Installatieautomaat assortiment

Elke installatieautomaat uit ons assortiment garandeert betrouwbaarheid en optimale beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting. Ons productaanbod van installatieautomaten is dan ook samengesteld uit alleen gerenommeerde A-merken die altijd een veilige en betrouwbare kwaliteit waarborgen. Alle installatieautomaten zijn vervaardigd conform de relevante IEC-veiligheidsnormen en ISO-kwaliteitsnormen.Wat is een installatieautomaat

Een installatieautomaat is een beveiligingssysteem voor elektrische bedrading tegen beschadiging die ontstaat door te hoge elektrische stromen ten gevolge van kortsluiting of overbelasting. Een installatieautomaat wordt ook wel maximumschakelaar of zekeringsautomaat genoemd. Wanneer te hoge elektrische stromen worden gemeten, onderbreekt de installatieautomaat het elektrische circuit. Op deze manier wordt niet alleen de installatie beschermd, maar ook de gebruikers of bewoners van het gebouw.

Hoe werkt een installatieautomaat?

Wanneer er overbelasting of kortsluiting optreedt, onderbreekt de installatieautomaat het elektrische circuit. De manier waarop de installatieautomaat dit doet, verschilt. Bij een hoge stroomstoot, die ontstaat bij kortsluiting, treedt de installatieautomaat via een elektromagneet in werking en schakelt de stroom op het elektriciteitsnet uit. Bij overbelasting van een bepaalde groep, vindt de uitschakeling via de installatieautomaat plaats doormiddel van een bimetaal. Een voordeel van een installatieautomaat ten opzichte van de klassieke porseleinen smeltpatronen is dat de schakelaar van de installatieautomaat weer omgezet wordt als de oorzaak van het probleem is opgelost.

Installatieautomaten en uitschakel- karakteristieken

Installatieautomaten hebben verschillende uitschakel- karakteristieken. Deze zijn aangepast aan de specifieke kenmerken van een bepaalde elektrische installatie. Zo verschilt het per installatie of een installatieautomaat wel of niet in werking moet treden bij een piekstroom van een bepaalde hoogte. Alle uitschakel- karakteristieken hebben een letter:

  • B-karakteristiek. Dit is de meest toegepaste installatieautomaat in woningen
  • C-karakteristiek. Deze worden gebruikt bij grotere schakelstromen zoals motoren
  • D-karakteristiek. Deze installatieautomaten worden gebruikt voor transformatoren
  • Voor industriële toepassingen zijn nog andere uitschakelkarakteristieken gebruikelijk. Deze worden speciaal voor de beveiliging van bijvoorbeeld installaties met halfgeleiders gebruikt