0
Winkelwagen

METERKAST KOPEN BIJ GROEPENKASTCOMPLEET

Meterkast uitleg en indeling

Een meterkast is de meterruimte waar de groepenkast zich bevindt. Wij vertellen u graag meer informatie over het kopen van een groepenkast voor in de meterruimte.

Wat is een meterkast precies?

De meterkast is de ruimte waarin diverse aansluitingen een pand binnenkomen, waaronder drinkwater, aardgas, elektriciteit, maar vaak ook telefonie, glasvezel en andere voorzieningen. Meestal bevinden de bijbehorende meters en hoofdschakelaar zich eveneens in de meterkast. Hoewel een bewoner of pandeneigenaar meestal niet zo vaak in deze ruimte komt, heeft deze wel een belangrijke functie bij het goed en veilig functioneren van alle systemen. De minimale afmeting en inrichtingseisen van een meterkast voor woonhuizen zijn vastgelegd in de NEN 2768. Zo moet een meterkast binnen drie meter van de voordeur aanwezig zijn en een minimale afmeting hebben van 240 x 75 centimeter, met een diepte van 31 centimeter.

Groepenkast is een onderdeel van de meterkast

Een belangrijk onderdeel in de meterkast is de groepenkast. Over het verschil tussen een meterkast en een groepenkast bestaat soms wat verwarring. Hoe zit dat nu precies? De meterkast, ook wel de meterruimte genoemd, is de ruimte waarin de elektriciteitsaansluiting het pand binnenkomt, terwijl de groepenkast in deze ruimte gemonteerd en als verdeelkast functioneerd. De groepenkast is dus een onderdeel van de totale meterkast. Vanuit de groepenkast wordt de elektriciteit beveiligd. De groepenkast verdeelt de stroom uit de hoofdaansluiting over verschillende groepen in de woning. Daarbij bewaakt deze continu of de maximale toegestane hoeveelheid geleverde stroom niet wordt overschreden. ook in het geval van kortsluiting wordt de stroomtoevoer per groep direct afgesloten. Op deze manier kan brand worden voorkomen.

Indeling in de meterruimte

Photo

Meterkast kopen

De meeste mensen die een meterkast willen kopen, bedoelen eigenlijk een groepenkast. Een meterkast is namelijk niet te koop, omdat deze technische ruimte al in het pand aanwezig is. Uiteraard helpen we je graag bij het vinden van een veilige en betrouwbare groepenkast van hoge kwaliteit. GroepenkastCompleet.nl is een online groothandel met een ruim assortiment groepenkasten en elektrotechnische materialen. Omdat we een groothandel zijn, kunnen we groepenkasten van bekende merken voordelig aanbieden.

Oude stoppenkast in de meterruimte vervangen

In oudere panden bevindt zich vaak nog een oude stoppenkast met smeltveiligheden. Deze smeltveiligheden worden in de volksmond ook nog wel eens stoppen genoemd. Een oude stoppenkast bevat meestal ook verouderde apparatuur en is minder veilig, vaak zelfs brandgevaarlijk. Moderne groepenkasten zijn aanzienlijk veiliger door de toepassing van installatieautomaten, beveiligd achter een aardlekschakelaar. Hiervoor is een aardlekautomaat (alamat) zeer geschikt.

A-merk groepenkast voor in de meterkast

Wij leveren uitsluitend de originele groepenkasten van A-merken, zoals ABB, HAGER, en EATON. Stuk voor stuk gerenommeerde merken, waarvan de groepenkasten rechtstreeks uit de fabriek van de producent komen. Het ruime assortiment is gebaseerd op onze ruime praktijkervaring met de groepenkasten van deze merken. Voor voordelige en kwalitatieve groepenkasten met bijbehorende componenten ben je bij GroepenkastCompleet aan het juiste adres. Op zoek naar een nieuwe groepenkast voor in je meterkast, maar weet je niet precies welke je nodig hebt? Wij adviseren je graag!

Doe de gratis meterkastcheck

Doe de gratis meterkastcheck op de website van ABB: www.meterkastcheck.nl