0
Winkelwagen

De beste groepenkast merken vergeleken

De beste groepenkast merken vergeleken

Wat is het beste merk groepenkast

Op zoek naar een nieuwe groepenkast, maar weet u niet precies welk merk groepenkast voor u de beste optie is? In Nederland zijn de merken ABB, Hager, Eaton, Attema en Schneider marktleider op het gebied van groepenkasten.

We bespreken verschillende merken groepenkasten en helpen u de juiste keuze te maken. Elk merk groepenkast heeft namelijk zijn eigen specifieke eigenschappen, waardoor de keuze voor een bepaald merk voor u soms beter geschikt is. Daarnaast bespreken we het verschil tussen een 1-fase en 3-fase meterkast en verschillende systemen, waaronder de ABB Hafonorm groepenkast, Hager Vision groepenkast, Eaton Systeem 55 groepenkast en de Attema Click-mate groepenkast.

Verschillende merken groepenkasten, welke kiezen?

Alle groepenkasten in onze webwinkel zijn van A-merken, staan garant voor een hoogwaardige kwaliteit en zijn 100% veilig en betrouwbaar. Bij het kiezen van een geschikte groepenkast spelen daarom voornamelijk het montagegemak, de afmetingen en de vormgeving van de behuizing een rol.

Ook heeft u de keuze uit het kopen van een lege groepenkast, of kiest u voor een volledig samengestelde groepenkast met installatieautomaten en andere componenten. De montage van groepenkast componenten doet u naar keuze met schroefcontacten of voor een nog snellere montage met schroefloze insteek- contacten. Het beste merk groepenkast verschilt dus voor iedereen en is vooral afhankelijk van de gewenste toepassing.

De beste groepenkasten - Topsegment

In Nederland zijn de merken ABB en Hager het meest vertegenwoordigd in woningen. Al jarenlang zijn deze twee merken de meest verkochte groepenkasten. Eaton, Schneider en Attema vullen de lijst in dit topsegment groepenkast merken aan. Om een goede keuze te maken, ziet u hieronder een lijst van de voor- en nadelen van elk merk.

ABB Hafonorm groepenkast


ABB Hafonorm groepenkastABB is een Zweeds-Zwitsers bedrijf en een van de populairste A-merken in Nederland op het gebied van groepenkasten en componenten. ABB heeft het unieke Busboard-systeem bedacht, waarbij u de componenten alleen nog maar op het Busboard hoeft te klikken. U heeft zo helemaal geen bedrading meer nodig aan de voedende zijde en de steekcontacten maken automatisch contact met het Busboard. ABB Hafonorm groepenkasten worden compleet afgemonteerd en voorbedraad afgeleverd. ABB Hafonorm groepenkasten zijn speciaal ontwikkeld voor een snelle en prettige installatie. De indeling is logisch en er is een royaal buisinvoerstuk met voldoende ruimte.

De welbekende ABB Hafonorm groepenkasten worden vanaf juni 2019 van een nieuw uiterlijk voorzien. De deksels van de Hafonorm groepenkasten zijn nu niet meer voorzien van een sticker, maar de labels zijn nu direct op het deksel geprint. De bovenkant van het deksel is nu ook uitgevoerd met een rode balk, met daaronder relevante informatie over de groepenkast. Dit geeft niet alleen een mooier en strakker uiterlijk, maar zorgt er ook voor dat de informatie meer overzichtelijk gepresenteerd wordt.

Voordelen ABB Hafonorm groepenkast

 • Compleet voorbedraad en montageklaar
 • Zeer degelijke kast en bij uitstek geschikt bij renovatie werkzaamheden, compact ontwerp
 • Snel en veilig werken met het unieke Busboard en de schroefloze componenten.
 • Alle groepen zijn op de bovenste DIN-rail geplaatst
 • Veel buis- invoermogelijkheden via de zijkanten van de kast
 • Installatieautomaten zijn uitgevoerd met insteekcontacten
 • Toepasbaar in elke woning, zowel 1 fase als 3 fase.
 • Eenvoudig op maat te bouwen
 • Standaard 8 jaar fabrieksgarantie.
Als nadeel geven onze installateurs aan dat bij uitbreidingen soms het Busboard moet worden vervangen.

Hager Vision groepenkast


Hager Vision groepenkast
Ook het gerenommeerde Duitse merk Hager is alom veelvuldig vertegenwoordigd in Nederlandse huishoudens. Groepenkasten van Hager hebben door hun lichtgrijze kleur een luxe uitstraling en zijn van hoge kwaliteit. Uniek aan Hager groepenkasten is de QuickConnect-techniek, waarmee u de verschillende componenten en eventuele uitbreidingen snel en eenvoudig in de meterkast monteert. De Hager Vision groepenkast beschikt over een handige veerklemtechniek, zodat u alleen nog maar de bedrading van de afgaande groepen in de installatieautomaat hoeft te steken.

De Hager Vision groepenkast is sinds 2018 uitgevoerd met een verhoogd buis- invoerstuk. In dit verhoogde buis- invoerstuk kan optioneel een kleine DIN-rail worden geplaatst voor bijvoorbeeld extra aansluitklemmen. Hierdoor kan te korte bedrading van bestaande groepen bij een renovatie eenvoudig verlengd worden naar de installatieautomaten.
 

Voordelen Hager Vision groepenkast

 • Luxe uitstraling, hoge kwaliteit
 • Compleet voorbedraad en montageklaar
 • Eenvoudig uit te breiden met extra componenten
 • Veel werkruimte onder de DIN-rails voor doorvoeren van bedrading
 • Installatieautomaten zijn uitgevoerd met insteekcontacten
Als nadeel noemen installateurs dat in sommige gevallen de standaard kasthoogte met het nieuwe verhoogde buis- invoerstuk nadelig kan zijn bij beperkte plaatsingsruimte in de meterruimte. Hager heeft hiervoor als oplossing een minder hoog buis- invoerstuk (buis- invoerstuk VKG55T) in zijn assortiment. Ook zijn de buis- invoermogelijkheden via de zijkanten van de kast beperkt. Bij voldoende ruimte in de meterruimte hoeven deze bezwaren echter geen probleem te zijn.

Eaton Systeem 55 groepenkast


Eaton systeem 55 groepenkastEaton is een van de eerste merken groepenkasten in Nederland (vroeger bekend onder de naam Holec) en nog steeds goed vertegenwoordigd in veel meterkasten. De groepenkasten van Eaton zijn modulair en eenvoudig aan te passen aan iedere situatie.

De Eaton Systeem 55 groepenkasten hebben een modulaire opbouw en zijn daardoor zowel in de hoogte als breedte aan te passen en uit te breiden met een extra DIN-rail.

Standaard zijn de kasten voorzien van een hoofdschakelaar en één of meerdere aardlekschakelaars. Er zijn veel uitbreidingen mogelijk. Eaton groepenkasten kenmerken zich door hun strakke minimalistische vormgeving.
 

Voordelen Eaton Systeem 55 groepenkast

 • Modulaire opbouw en eenvoudig uit te breiden
 • Flexibel in gebruik en gemakkelijke montage
 • Zowel als 1-fase of 3-fase verkrijgbaar
 • Standaard voorzien van hoofdschakelaar
 • De meest compacte groepenkast in hoogte
 • Alle eindgroepen zijn op de bovenste DIN-rail gepositioneerd
 • Mogelijkheid tot het uitbreiden met een extra DIN-rail
 • De groepenkast is compleet voorbedraad en montageklaar
De kleine nadelen die onze installateurs noemen zijn de beperkte buis- invoermogelijkheden via de zijkanten van de groepenkast en het feit dat de installatieautomaten nog steeds zijn uitgevoerd met schroefcontacten. Echter installatieautomaten met schroefcontacten kunnen een goede uitkomst bieden in situaties waarbij de draaddiameter van de eindgroepen dikker zijn dan 2,5mm.

Attema Click Mate groepenkast


Attema groepenkast
Attema is een oer-Hollands bedrijf met groepenkasten waar aandacht voor een eenvoudige en soepele installatie centraal staat. Attema is van origine een kunststoffen fabrikant, waarbij de toegepast componenten in de Attema groepenkasten afkomstig zijn van andere leveranciers. Er is voldoende werkruimte in de kast en het ontwerp is erg overzichtelijk, waarbij dankzij de unieke kapconstructie met sluitclips de montage heel eenvoudig is.


Attema groepenkasten zijn in veel verschillende maten verkrijgbaar, waardoor er altijd een is die aan uw wensen voldoet. Er is voldoende werkruimte en breedte in de groepenkast voor extra toekomstige uitbreidingen.

Voordelen Attema Click-mate groepenkast

 • Eenvoudige en snelle installatie dankzij het unieke Click-mate-systeem.
 • Compleet voorbedraad en montageklaar
 • Hoge betrouwbaarheid.
 • Strak en overzichtelijk ontwerp.
 • Veel werkruimte en mogelijke uitbreidingen.
 • Veel werkruimte onder de DIN-rails voor doorvoeren van bedrading
 • Degelijke bouwkwaliteit van de behuizing met handige sluitclips

Als kleine nadelen noemen onze experts dat buis- invoermogelijkheden via de zijkanten van de groepenkast niet mogelijk zijn, en vanaf meer dan 9 groepen passen niet alle eindgroepen op de bovenste DIN-rail. Daarom is voor grotere projecten de Attema Click-mate XL Plus groepenkast wellicht een interessante optie voor u, die deze nadelen wegneemt met extra installatieruimte.

Om maximale flexibiliteit te garanderen, worden Attema groepenkasten geleverd zonder een onderinvoer. Indien de Attema groepenkast direct boven het meterbord wordt geplaatst, heeft u namelijk geen onderinvoer nodig. Als de hoofdvoeding via de onderkant van de groepenkast wordt ingevoerd, en er nog ruimte aanwezig is tussen de groepenkast en de kWh-meter dan plaatst u eenvoudig een los verkrijgbaar buisinvoerstuk.

Schneider Advanced groepenkast


Schneider groepenkast
De Schneider Advanced groepenkasten zijn speciaal ontworpen voor toepassing in woningen. De Schneider Advanced groepenkasten maken gebruik van dezelfde behuizing als de Attema groepenkasten en zijn voorzien van componenten van Schneider Elektric.

De Schneider Advanced groepenkasten worden geproduceerd bij de fabrikant Schneider Electric. De groepenkasten zijn voorzien van KEMA-Keur en een CE-markering.

Schneider groepenkasten zijn in veel verschillende 1-fase en 3-fase uitvoeringen verkrijgbaar, waardoor er altijd een is die aan uw wensen voldoet. Er is voldoende werkruimte en breedte in de groepenkast voor extra toekomstige uitbreidingen.

Voordelen Schneider Advanced groepenkast

 • Eenvoudige en snelle installatie dankzij de Attema behuizing
 • Alle onderdelen in één doos, klaar om te installeren
 • Veel plaats om extra componenten te installeren
 • Absolute veiligheid dankzij standaardisolatie van alle onderdelen
 • Standaard kamrails voor eenvoudige toekomstige uitbreidingen
 • 18 invoermogelijkheden van zowel 16 mm als 19/20 mm buizen
 • Gestandaardiseerde aardingsrail bovenin de groepenkast

Net als bij de Attema groepenkasten is het nadeel dat buis- invoermogelijkheden via de zijkanten van de groepenkast niet mogelijk zijn, en vanaf meer dan 9 groepen passen niet alle eindgroepen op de bovenste DIN-rail.

Goedkope groepenkasten - Middensegment

Gacia groepenkast


Gacia groepenkast
Een Gacia groepenkast heeft een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding en is voorzien van alle installatie-gemakken zoals bij ieder ander A-merk. Deze groepenkasten zijn voorzien van hoogwaardige Gacia componenten met KEMA-KEUR.

De Gacia groepenkasten bieden een goede kwaliteit met een erg interessant prijskaartje. Deze degelijke en compacte groepenkasten zijn makkelijk te installeren.

Onze klanten zijn dan ook zeer te spreken over het gemak en de goede kwaliteit van deze groepenkasten.
 

Voordelen Gacia groepenkast

 • Uitneembaar chassis met DIN montagerails
 • De kast is koppelbaar in lengte en breedte richting
 • Voldoende ruimte om extra componenten te installeren
 • Alle componenten met KEMA-KEUR
 • Standaard kamrails voor eenvoudige toekomstige uitbreidingen
 • Voorzien van buisinvoer

Een nadeel van de behuizing is dat buis- invoermogelijkheden via de zijkanten van de groepenkast niet mogelijk zijn.

AEG groepenkast


AEG groepenkast
AEG heeft een nieuwe groepenkast ontwikkeld, genaamd de ‘’Fix-O-Rail’’ 220. De groepenkast kenmerkt zich door de stijlvolle behuizing van een ABB groepenkast gecombineerd met de prijstechnisch interessante componenten van AEG.

De AEG groepenkasten zijn eenvoudig uit te breiden door het bijplaatsen van extra installatieautomaten.

Onze klanten zijn dan ook zeer te spreken over het gemak en de goede kwaliteit van deze groepenkasten.
 

Voordelen AEG groepenkast

 • Voldoende buis- invoermogelijkheden via de zijkanten van de kast
 • Voldoende ruimte om extra componenten te installeren
 • Alle componenten met KEMA-KEUR
 • Standaard kamrails voor eenvoudige toekomstige uitbreidingen

Een nadeel kan zijn het ontbreken van het ABB busboard systeem.

Huismerk groepenkasten - Chinese import

EMAT groepenkast


Emat groepenkast
Emat is het eigen huismerk van Emat groepenkasten B.V. die zijn producten aanbiedt via hun eigen webwinkels Elektramat en groepenkastbestellen. Deze aanbieder stelt de groepenkasten zelf samen met componenten van Chinese producenten die worden gelabelt met hun eigen Emat huismerk (er bestaat namelijk geen originele Emat producent) Een aanbieder die groepenkasten zelf samenstelt wordt hiermee automatisch ook de fabrikant van de groepenkast.

De lage prijs kan een prima oplossing zijn als je van je groepenkast niets anders verwacht dan het hoogstnoodzakelijke, echter een groepenkast plaats je voor jaren en dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en voor een betrouwbaar merk kiezen. Het gaat tenslotte wel om je eigen veiligheid.

Voordelen EMAT groepenkast

 • De behuizing is van het merk A-merk Eaton
 • Losse componenten (zonder het Emat logo) zijn ook erg scherp geprijsd via de diverse Chinese import kanalen (alibaba e.d.)
 • Goedkoop...

Nadelen EMAT groepenkast

 • Verantwoordelijkheid bij productfalen/calamiteiten ligt bij de webwinkel
 • Emat artikelen zijn maar bij een beperkt aantal aanbieders leverbaar

Webwinkel als fabrikant?

Er zijn webwinkels die ervoor kiezen om groepenkasten zelf samen te stellen, de benodigde componenten in te kopen (vaak bij goedkope Chinese fabrikanten) en de kast zelf te fabriceren. Op dat moment geldt de webwinkel als fabrikant van de groepenkast. Bij eventuele calamiteiten zal de webwinkel als eerste worden aangesproken. Een voorbeeld hiervan zijn 2 webwinkels van dezelfde eigenaar: elektramat & groepenkastbestellen die zijn eigen huismerk voert (Emat) Een webwinkel die zelf groepenkasten samenstelt en op de markt brengt, moet voldoen aan de NEN-EN-IEC 61439 deel 3. Deze norm stelt hoge constructie-eisen, technische eigenschappen en verificatie- eisen voor meterkasten die worden bediend door leken. De aangeboden (Emat) groepenkasten moeten volgens de normen zijn ontworpen, samengesteld en uitvoerig getest, en zijn voorzien van documentatie, specificaties en een CE-markering.

Verantwoordelijkheid bij de fabrikant

De gestelde eisen voor een groepenkast maken de keuze voor installateurs en consumenten aantrekkelijker, veiliger en betrouwbaarder deze kant en klaar van een gerenommeerd A-merk fabrikant te kopen. Deze fabrikanten zorgen niet alleen dat de groepenkasten volgens de gestelde regels worden gebouwd, maar voeren ook laboratoriumtests uit. Als de groepenkast aan de typetest door of onder de supervisie van de Dekra voldoet, kan deze worden voorzien van het KEMA-KEUR kwaliteitskeurmerk. Alle groepenkasten van de besproken A-merken ABB, Hager, Eaton en Attema zijn voorzien van dit KEMA-KEUR. De monteur die de groepenkast plaatst kan deze met behoud van KEMA-KEUR binnen door de fabrikant omschreven grenzen aanpassen door deze bijvoorbeeld uit te breiden met extra componenten (installatieautomaat, fornuisgroep, beltrafo)

1-fase of 3-fase meterkast kopen?

Alle groepenkasten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van het aantal groepen en andere componenten dat u wilt installeren. Het is verder vooral van belang of u een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig heeft, afhankelijk van uw hoofdaansluiting. Voor een 230 Volt hoofdaansluiting bestelt u een 1-fase groepenkast. Heeft u een 400 Volt hoofdaansluiting? Bestel dan een 3-fase groepenkast van het merk van uw voorkeur.

Daarna selecteert u eenvoudig een compleet voorgemonteerde groepenkast, of een lege groepenkast met losse aanvullende componenten, zoals bijvoorbeeld een aardlekautomaat, een extra installatieautomaat, een fornuisgroep of een beltrafo.


Webwinkel GroepenkastCompleet
      20-06-2019 10:57     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Bart Rolloos (Astra Elektra) -  11-07-2023

Twee jaar later, maar goed: - Niet alle artikelen in Nederland hebben KEMA KEUR certificering - Ook tussen meerdere artikelen met KEMA KEUR kunnen grote kwaliteitsverschillen bestaan. Voor groepenkastcomponenten gaat het hier o.a. over het aantal schakelcycli, maximale kortsluitstroom, veroudering van de materialen. In het rijtje Gacia - Emat - Schneider - Attema - AEG zitten twee merken waar ik nooit mee wil werken.

 BS groep -  22-07-2021

In het kort: - Het is in uw beschrijving niet duidelijk wat het beste merk groepenkast is. - In Nederland heeft elk artikel een KEMA KEUR. - Alle kasten in Nederland met een KEMA KEUR en componenten met een KEMA KEUR zijn dus "wat u zegt" ook de beste. Waarom benoemd u niet de merken: - Gacia - Emat - Schneider - Attema - AEG Alle voordelen die u beschrijft hebben de door u niet benoemde kasten ook. Tevens benoemd u niet de prijzen - u beschrijft kasten die eigenlijk te duur zijn. Met u beschrijving denken de aanvragers cq opdrachtgevers "als het maar duur is is het de beste". Ik hoor graag van u.