0
Winkelwagen

Koolmonoxide melder

Koolmonoxide-melder

Koolmonoxide melder CO-melders assortimentKoolmonoxide melder redt levens

Wist u dat er elk jaar bijna tien doden en honderden gewonden vallen door koolmonoxide vergiftiging? Onnodig leed dat eenvoudig kan worden voorkomen met een koolmonoxide melder. Koolmonoxide is voor mensen en dieren een extreem giftig gas, dat ontstaat bij onvolledige verbranding in bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser of gasfornuis. Ook bij (hout)kachels en haarden komt het voor. Bijna de helft van alle ongevallen is te wijten aan problemen met cv-installaties. Meestal ligt het niet aan het feit dat deze oud of slecht onderhouden zijn, integendeel! Het merendeel is juist modern en goed onderhouden. Periodiek onderhoud aan installaties biedt dus niet voldoende bescherming tegen koolmonoxide vergiftiging.

Wat is een koolmonoxide melder

Een koolmonoxide melder (CO-melder) is een apparaat dat bewoners alarmeert zodra de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt. Het apparaat kan levensbedreigende situaties voorkomen. In een koolmonoxidemelder zit een sensor die hogere dan normale concentraties koolmonoxide detecteert en bij het overschrijden van een bepaald aantal deeltjes per hoeveelheid lucht alarm slaat. Op deze manier waarschuwt een koolmonoxide melder de aanwezige personen dat er snel actie moet worden ondernomen. Direct goed ventileren en de oorzaak van het probleem achterhalen is dan van levensbelang. De aanwezigheid van koolmonoxide herkent u aan lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ook op de ramen is vaak meer dan normale hoeveelheid condens aanwezig, vlammen branden dan geel en de waakvlam valt regelmatig uit.

Verschillende soorten koolmonoxide melders

In essentie doen alle koolmonoxide melders hetzelfde: ze slaan alarm bij een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) in de lucht. Er bestaan een aantal verschillende soorten koolmonoxidemelders. Het grootste verschil is, dat u de ene wel en de andere niet op het lichtnet (230 Volt) kunt aansluiten. Op deze manier hoeft u nooit meer batterijen te vervangen, zoals dat ook bij bepaalde soorten rookmelders regelmatig noodzakelijk is. Daarnaast beschikken moderne 230 Volt koolmonoxide melders ook over een lithium-ion-accu die tot maar liefst 10 jaar werkt. Zo weet u zeker dat de CO-melder bij stroomuitval goed blijft functioneren. Daarnaast bestaan er koolmonoxidemelders met een geïntegreerd digitaal display waarop het actuele CO-gehalte wordt weergegeven.

Koolmonoxide melder kopen

Een goede en betrouwbare koolmonoxide melder dient te voldoen aan de norm NEN-EN 50291. Alle koolmonoxidemelders bij GroepenkastCompleet.nl voldoen aan deze strenge norm en beschikken bovendien over een certificaatnummer. Houd er rekening mee dat het monteren van één koolmonoxidemelder meestal niet voldoende is. We raden altijd aan om in iedere ruimte met een verbrandingstoestel een koolmonoxidemelder te plaatsen en daarnaast een tweede koolmonoxide melder in de ruimte waar u de meeste tijd doorbrengt.

Een koolmonoxidemelder is overigens nooit een vervanging van de periodieke controle van een verbrandingstoestel. Heeft u vragen over de koolmonoxidemelder die het meest geschikt is voor uw situatie, de juiste plaatsing of het aantal benodigde CO-melders? Neem gerust contact met ons op, ons team adviseert u graag voor het maken van de juiste keuze.koolmonoxidemelder kopen