0
Winkelwagen

Installatieautomaat

Installatieautomaat kopenInstallatieautomaat voor extra veiligheid

Installatieautomaten zijn essentiële onderdelen in een moderne groepenkast en beschermen de aanwezige elektrische installaties die op de verschillende groepen zijn aangesloten. Zonder installatieautomaten in de groepenkast zou het risico op brand bij een onopgemerkt gebleven overbelasting zeer groot zijn. Een installatieautomaat biedt een goede beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting. Een installatieautomaat werkt in de meeste situaties in combinatie met een aardlekschakelaar en is verkrijgbaar voor zowel 1-fase als 3-fase groepenkasten. Een aardlekschakelaar detecteert lekstromen en reageert daarop door de installatie spanningsloos te maken (een aardlekschakelaar is dus niet hetzelfde als een installatieautomaat). Een andere benaming voor de installatieautomaat is maximumschakelaar of zekeringautomaat, en een 3-fase installatieautomaat wordt ook vaak een krachtgroep genoemd.

De werking van een installatieautomaat

Een installatieautomaat werkt door het elektrische circuit te onderbreken zodra er een overbelasting of een kortsluiting optreedt. Bij kortsluiting reageert de installatieautomaat door middel van een elektromagneet op de plotselinge hoge stroomstoot die gepaard gaat met kortsluiting. Een kortsluiting ontstaat meestal als de fasedraad contact maakt met de nuldraad of contact maakt met een metalen omhulsel welke is aangesloten op een aardedraad. Bij overbelasting gebeurt dat binnen de installatieautomaat via een bimetaal die bij een bepaalde temperatuur vervormt en vervolgens de stroomkring onderbreekt. Het mooie van kwalitatieve A-merk installatieautomaten is, dat deze door middel van een schakelaar na het oplossen van het opgetreden probleem, eenvoudig weer ingeschakeld kunnen worden en niet beschadigd raken bij een opgetreden kortsluiting of overbelasting. Dat is een groot voordeel vergeleken met de traditionele porseleinen stoppen (smeltzekeringen) in oude stoppenkasten.

1-fase en 3-fase installatieautomaten

Welke installatieautomaat u nodig heeft, hangt af van uw hoofdaansluiting en groepenkast. De meeste woningen hebben een 1-fase groepenkast en woningen met krachtstroom van 3x 400 Volt of bedrijven hebben een 3-fase groepenkast. Tegenwoordig worden de meeste nieuwe woningen standaard opgeleverd met een 3-fase hoofdaansluiting. Welk type aansluiting u heeft, is terug te vinden op de kWh-meter (elektriciteitsmeter of stroommeter) van de netbeheerder in uw meterkast. Een aansluitwaarde van 220/230 Volt betekent een 1-fase aansluiting en 380/400 Volt een 3-fase aansluiting. Bij het vervangen van bestaande componenten in de meterkast is het ook mogelijk om in plaats van een losse 1 fase of 3 fase installatieautomaat te kiezen voor een aardlekautomaat. Een aardlekautomaat is een combinatie van een installatieautomaat met een aardlekschakelaar samengesteld in één compacte behuizing.

Installatieautomaat 1-polig en 1-polig+nul (1P+N)

Op het internet worden vaak goedkope 1-polige installatieautomaten aangeboden. Dit type installatieautomaten mogen in Nederlandse woningen niet worden toegepast. In Nederland mogen in woningen alleen 1P+N installatieautomaten worden toegepast, waarbij de fase en de nul gelijktijdig bij een kortsluiting of overbelasting worden uitgeschakeld.

Installatieautomaten verschillende uitschakel- karakteristieken

Het verschilt per installatieautomaat bij welke stroomsterkte deze in werking moet treden. De maximale hoogte daarvan wordt bepaald door de zogenaamde uitschakelkarakteristieken die per installatieautomaat kunnen verschillen. De uitschakelkarakteristiek wordt op een installatieautomaat handing aangegeven door een lettercode: B, C of D.
  • B-karakteristiek: standaard en meest toegepast in woningen en kantoren
  • C-karakteristiek: ook wel "traag" genoemd, wordt gebruikt bij grotere inschakelstromen
  • D-karakteristiek: "extra vertraagd uitschakelend" wordt vooral gebruikt bij zware industriële toepassingen

Installatieautomaat kopen bij GroepenkastCompleet

Bij GroepenkastCompleet vindt u een ruim aanbod installatieautomaten van verschillende gerenommeerde A-merken zoals Hager, ABB, Eaton, Attema en Schneider. Installatieautomaten met B-karakteristiek en C-karakteristiek (traag) zijn ruim in ons aanbod vertegenwoordigd. Elke installatieautomaat uit ons assortiment is voorzien van KEMA-KEUR en voldoet aan de in Nederland gestelde EN60898 norm voor elektrische installaties. Weet u niet precies welke installatieautomaat u voor uw installatie nodig heeft? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!