0
Winkelwagen

Draad en kabel

Kabel & installatiedraadInstallatiedraad en bekabeling voor elke toepassing

 
Installatiedraad is verkrijgbaar in vele kleuren en lengtes. Het is een ideale en veelzijdige manier om elektrische installaties veilig en efficiënt van stroom te voorzien. Installatiedraad (ook wel VD-draad genoemd) wordt vooral toegepast voor het aansluiten van elektra, zoals stopcontacten, lichtschakelaars en lichtpunten. Vanuit de groepenkast wordt installatiedraad gebruikt om stroom vanuit de verschillende groepen te verspreiden door het pand. Installatiedraad heeft een kern van massief koper en is geïsoleerd met een mantel van vinyl. Gaat u een elektrische installatie buitenshuis of in vochtige ruimtes realiseren? Gebruik dan een YMvK of een XMvK kabel.
 

VD-draad door een PVC-buis trekken en verbindingen maken

Installatiedraad bestaat uit een enkele koperen draad met een isolatielaag van vinyl. Daarom noemt men installatiedraad ook wel vinyldraad (VD). VD draad trekt u met een trekveer eenvoudig door PVC-buis. Eventuele aftakkingen maakt u in centraaldozen of lasdozen. Individuele kabels verbindt u in een kabeldoos vervolgens eenvoudig met elkaar door lasklemmen of lasdoppen te gebruiken. Voor aansluiting van de groepenkast wordt overigens vaak aansluitdraad gebruikt, dat veel flexibeler is en het aansluiten vereenvoudigt. Installatiedraad is namelijk goed buigbaar, maar wel vrij stug.
 

Extra snelheid en gemak met voorbedrade flexbuis

Om het uzelf helemaal gemakkelijk te maken is een voorbedrade flexibele buis een product dat u veel tijd en moeite bespaart. Door te kiezen voor een dergelijke flexbuis, hoeft u geen losse draden meer door een losse PVC-buis te trekken. De flexbuis is namelijk al voorzien van de draden die u nodig heeft. 
 

Toepassingen XMvK-kabel en YMvK-kabel

XMvK kabel wordt veel gebruikt in woningen en vochtige ruimtes, zoals in de kruipruimte, achter gipsplaten of boven een verlaagd plafond. Ook is een XMvK kabel geschikt voor onder meer tuinhuizen, terrassen en tuinverlichting. Een XMvK kabel is niet geschikt om los in te graven of om te bundelen. U kunt hem wel probleemloos bovengronds verwerken en door een buis in de grond verwerken. Een XMvK kabel beschikt over een uitstekende isolerende en veilige mantel. Doordat een XMvK kabel dunner is dan een YMvK kabel, kan deze eenvoudiger door een rechte PVC buis worden getrokken. Gebruik voor toepassing in een droge omgeving (binnenshuis) een kabeldoos voor het aftakken of verlengen van een XMvK of YMvK kabel. Gebruik in een vochtige omgegeving of buitenshuis een spatwaterdichte kabeldoos.

Een YMvK kabel gebruikt u voor dezelfde doeleinden als de XMvK kabel, maar heeft als belangrijkste verschil dat een YMvK kabel een iets dikkere isolatielaag heeft en ook gebundeld mag worden. YMvK kabels zijn niet alleen geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, maar zijn ook ideaal voor plaatsen waar de temperatuur constant hoog is. XMvK kabels en YMvK kabels zijn uitermate geschikt voor separate eindgroepen (bijvoorbeeld voor een inductiekookplaat, combimagnetron, oven e.d.) die veelal via de kruipruimte naar de nieuwe keuken worden aangelegd.
 

Toepassing YMvK-as grondkabel

Een YMvK-as kabel is voorzien van een extra omvlechting of wapening van metaal. Deze grondkabel mag zonder beschermbuis in de buitengrond worden aangelegd. Een YMvK-as kabel wordt meestal gebruikt als voeding naar de schuur, een laadpaal of voor de tuinverlichting.
 

Kleuren van installatiedraad

Installatiedraad is altijd voorzien van een kleur en geeft daarmee duidelijk aan voor welke toepassing de draad wordt gebruikt. Het is uitermate belangrijk om de kleuren altijd op de juiste manier te gebruiken. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor mensen die in een later stadium reparaties uitvoeren of uitbreidingen toevoegen. Dankzij de kleuren is direct te zien welke functie een bepaalde installatiedraad heeft. In Nederland en heel Europa zijn de volgende vier kleuren installatiedraad in elektrische installaties terug te vinden:
 
  • Bruin of grijs (fasedraad)
De bruine fasedraad staat onder spanning. In driefasige installaties is de fasedraad grijs van kleur. De fasedraad voert samen met de nuldraad (blauw) de stroom van en naar de aangesloten apparatuur.
 
  • Blauw (nuldraad)
De blauwkleurige installatiedraad zorgt voor de afvoer van stroom van elektrische apparatuur. De nuldraad is vaak elektrisch gekoppeld met de aarde.
 
  • Zwart (schakeldraad)
Zwartkleurige installatiedraad wordt toegepast als schakeldraad. Het zorgt voor de stroomtoevoer vanaf de schakelaar naar een verbruiker, zoals een lamp of ander elektrisch apparaat. Komt u in een elektrische installatie een zwarte draad tegen? Dan weet u dat deze altijd naar een schakelaar zal leiden.
 
  • Groen/geel (aardedraad)
Deze draad zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Is verbonden met de aarde en voorkomt dat er teveel spanning op een apparaat komt te staan. De aardedraad zorgt daarmee voor extra veiligheid in elektrische installaties.
 

Installatiedraad kopen bij GroepenkastCompleet

Bij GroepenkastCompleet vindt u een ruim aanbod installatiedraden, kabels en toebehoren zoals lasdozen of centraaldozen. VD-draad is verkrijgbaar in lengtes oplopend tot wel 100 meter, zowel afzonderlijk als in een pakket met vier kleuren. Al onze bekabeling, installatiedraden en componenten zijn van de hoogste kwaliteit en voldoen aan de strengste normen op het gebied van elektrische installaties. Heeft u vragen over het ontwerp van uw elektrische systeem en de benodigde VD-draden of andere componenten? Neem gerust contact met ons op, we adviseren u graag!