0
Winkelwagen

Hoofdschakelaar

Hoofdschakelaar kopenWat is een hoofdschakelaar?

Een hoofdschakelaar is één van de belangrijkste componenten in een groepenkast, en maakt het mogelijk om met slechts één handeling de stroom naar alle aangesloten elektrische installaties uit te schakelen. De hoofdschakelaar is vanaf de hoofdaansluiting de eerste schakel in de beveiliging van de stroomkring van een woning of bedrijfspand. In de meeste gevallen wordt de hoofdschakelaar daarom in de buurt van de elektricitietsmeter of onderin de groepenkast gemonteerd. De hoofdschakelaar wordt ook wel een lastscheider genoemd.

Hoofdschakelaar verplicht component in de groepenkast

Sinds september 2005 is de aanwezigheid van een hoofdschakelaar in de meterkast of groepenkast verplicht. Elke woning die sinds die datum is gebouwd, moet verplicht een hoofdschakelaar hebben. Woningen die voor september 2005 zijn gebouwd kennen deze verplichting niet, maar bij het vervangen van de groepenkast of andere ingrijpende veranderingen in de meterkast is het installeren van een hoofdschakelaar alsnog een eis. Bij oude elektrische installaties die meer dan zes groepen hebben is een hoofdschakelaar altijd verplicht. Na de hoofdschakelaar komen pas de overige beveiligingen van de elektrische huisinstallatie, zoals de aardlekschakelaars en de installatieautomaten.

Verschillende soorten hoofdschakelaars

Een hoofdschakelaar bestaat in twee verschillende uitvoeringen: een 2-polige hoofdschakelaar en een 4-polige hoofdschakelaar. De 2-polige hoofdschakelaar wordt gebruikt voor een 1-fase groepenkast, meestal met een waarde van 40 Ampere, terwijl een 4-polige hoofdschakelaar wordt toegepast in een 3-fase groepenkast met een waarde vanaf 40 Ampere oplopend tot wel 125 Ampere. Een hoofdschakelaar van 40 Ampere in een groepenkast is ruim voldoende als deze achter een 1-fase hoofdaansluiting met een capaciteit van 1x 25 of 1x 35 Ampere of bij een 3-fase hoofdaansluiting van 3x 25 Ampere van de netbeerder zijn aangesloten. Het feit of er een 1-fase of 3-fase groepenkast aanwezig is in de meterkast, is vooral afhankelijk van de aanwzige hoofdaansluiting.
 
Het meest opvallende verschil tussen een 2-polige en een 4-polige hoofdschakelaar is de breedte. Op die manier zijn de meeste hoofdschakelaars eenvoudig te onderscheiden. Vanwege de breedte heeft een 4-polige hoofdschakelaar vier vrije modules in de groepenkast nodig, terwijl een 2-polige hoofdschakelaar slechts twee vrije modules in beslag neemt. Indien er in de groepenkast veel componenten nodig zijn, en er geen ruimte meer overblijft voor de plaatsing van een hoofdschakelaar, biedt de montage van een hoofdschakelaarkast onder de groepenkast een uitstekende oplossing.

Verzwaren van 1-fase naar een 3-fase aansluiting

Wanneer u de netbeheerder opdracht heeft gegeven uw huidige 1-fase hoofdaansluiting te laten verzwaren naar een 3-fase hoofdaansluiting van meestal 3x 25 Ampere, dan dient de nieuwe 4-polige hoofdschakelaar of de nieuwe 3-fase groepenkast al voorgemonteerd te zijn in de meterkast. Uw elektrische installatie kan vervolgens blijven functioneren op de bestaande 1-fase hoofdaansluiting door hiervoor tijdelijk een 3-voudige doorverbindingskam te monteren onder de nieuwe 4-polige hoofdschakelaar. Hierdoor worden de 3-fasen met elkaar doorverbonden. Op de dag dat uw netbeheerder uw hoofdaansluiting komt verzwaren naar een 3-fase hoofdaansluiting, wordt de tijdelijk aangebrachte 3-voudige doorverbindingskam onder de 4-polige hoofdschakelaar door de monteur van de netbeheerder verwijderd.

Zelf een hoofdschakelaar monteren

Een hoofdschakelaar monteren is een potentieel gevaarlijke klus die alleen door professionals mag worden uitgevoerd. Er wordt gewerkt met hoge spanningen, wat veel risico's met zich meebrengt. Wilt u zelf de hoofdschakelaar monteren of installeren? Dan vindt u bij GroepenkastCompleet een uitgebreid aanbod hoofdschakelaars van verschillende A-merken. Kies afhankelijk van het aantal fasen voor een 2-polige of 4-polige hoofdschakelaar van 40 tot wel 125 Ampere, of bestel een complete hoofdschakelaarkast van Hager, ABB of Eaton. Voor een nette afwerking zijn speciale inzetstukken leverbaar.
 
Heeft u nog vragen over de benodigde hoofdschakelaar of andere opmerkingen? Laat het ons gerust weten, wij helpen u graag verder.