0
Winkelwagen

Aardlekautomaat

Aardlekautomaat kopenWat is een aardlekautomaat?

Een aardlekautomaat is een component in de groepenkast. Het beveiligt een elektrische installatie zowel tegen lekstroom als tegen overstroom, bijvoorbeeld door overbelasting of kortsluiting. Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat in één compacte behuizing. Een aardlekautomaat wordt ook wel 'alamat' genoemd. Het grote voordeel is dat bij een storing alleen de groep waarin de fout zit spanningsloos wordt gemaakt. Daarmee is meestal direct duidelijk waar het probleem zit. Bovendien bespaart de toepassing van aardlekautomaten veel ruimte in de groepepenkast.

Het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat

Over het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat bestaat regelmatig wat onduidelijkheid. Een aardlekautomaat is namelijk niet hetzelfde als een aardlekschakelaar. Het grootste verschil is dat een aardlekautomaat ook de functie van een installatieautomaat heeft. Hij kan dus meer dan alleen een aardlekschakelaar en reageert op alle mogelijke storingen die in een elektrische installatie kunnen voorkomen. Bij toepassing van alleen een losse aardlekschakelaar dient er ook een losse zekeringsautomaat of installatieautomaat in de meterkast te worden gemonteerd. Dit kost bovendien extra ruimte in de groepenkast door het gebruik van meerdere losse componenten.

Wanneer een aardlekautomaat toepassen?

Aardlekautomaten worden vaak toegepast bij belangrijke eindgroepen, zoals de tuin, schuur of een specifieke ruimte in een woning of bedrijfspand. Een eindgroep is een leiding die vanuit de meterkast naar de verschillende aansluitpunten gaat. Als de aardlekautomaat een eindgroep uitschakeld, dan werken alle elektrische apparaten die op die eindgroep zijn aangesloten niet meer. De rest van de groepen in de groepenkast blijven het wel gewoon doen.

Het verschil tussen een 2-polige en een 4-polige aardlekautomaat

Het soort groepenkast bepaalt welk type aardlekautomaat je nodig hebt. Aardlekautomaten zijn verkrijgbaar als 2-polige (2P) of 4-polige (4P)-variant. Een 4-polige aardlekautomaat wordt vrijwel uitsluitend in een 3-fase groepenkast toegepast. 2-polige aardlekautomaten kunnen zowel in 1-fase groepenkasten als in 3-fase groepenkasten worden gemonteerd. Een 4-polige aardlekautomaat wordt ook vaak toegepast voor een elektrisch kooktoestel met een aansluiting hoger dan 7400 of 7600 Watt.
 

Top 5 meest verkochte aardlekautomaten:

 

Aardlekautomaten bij Groepenkastcompleet

Alle aardlekautomaten in ons assortiment voldoen aan de in Nederland gestelde normen voor elektrische installaties. De hoogst mogelijke veiligheid is daarmee gegarandeerd. GroepenkastCompleet levert uitsluitend originele aardlekautomaten van gerenomeerde merken, zoals Hager, ABB, en Eaton.

Op zoek naar een groepenkast om installatieautomaten in te plaatsen? Ook daarvoor bent u bij groepenkastCompleet aan het juiste adres. Weet u niet precies welke aardlekautomaten voor uw specifieke situatie geschikt zijn? neem dan gerust contact op met ons. Wij adviseren u graag over de juiste aardlekautomaat!