0
Winkelwagen

Schemerschakelaar

Schemerschakelaar assortimentWeergave:


Bezig met laden...

Advies schemerschakelaar kopen

Een schemerschakelaar is een schakelaar die automatisch apparatuur of verlichting in- of uitschakelt op basis van de hoeveelheid licht. Een schemerschakelaar beschikt over een lichtgevoelige sensor die voortdurend de lichtsterkte in zijn directe omgeving meet. Schemerschakelaars worden vooral gebruikt om buitenverlichting automatisch te bedienen, zonder dat u zelf steeds een schakelaar hoeft om te zetten, of de instellingen van een tijdklok steeds moet wijzigen omdat het korter of langer licht is. Een schemerschakelaar werkt ook binnen, bijvoorbeeld als verlichting in een hal of kinderkamer. 

Het grote voordeel van een schemerschakelaar is het gemak dat het u geeft, maar ook de veilige situatie in- en rondom uw huis of kantoor. Bovendien verlicht u alleen wanneer het nodig is, waarmee u energie bespaart.
 

Verschillende soorten schemerschakelaars

Er bestaan diverse soorten schemerschakelaars voor verschillende toepassingen. Voor montage buiten zijn (spat)waterdichte schemerschakelaars verkrijgbaar en kiest u voor een inbouw- of opbouwvariant. Ook bestaan er exemplaren die niet alleen een sensor voor de lichtsterkte hebben, maar ook voorzien zijn van een tijdschakelklok. 

Een schemerschakelaar is over het algemeen instelbaar. Zo bepaalt u zelf bij welke lichtsterktes de schakelaar in- en uitschakelt (de luxwaarde), maar ook binnen welke uren de schakelaar zijn werk moet doen. Het instelbereik verschilt per schemerschakelaar, dus kijk altijd goed naar uw behoeften en de mogelijkheden die de schemerschakelaar biedt. 

Een bijzonder soort schemerschakelaar is de Megaman ledlamp. Dit is een standaard ledlamp met E27-fitting met ingebouwde lichtsensor. De lamp gaat automatisch aan als het donker wordt en weer uit zodra het licht wordt en u hoeft geen losse schemerschakelaar te monteren. 

Zoekt u een schakelaar die het licht alleen inschakelt zodra u in het donker thuiskomt, of als afschrikkende werking tegen ongewenst bezoek? Dan is een bewegingsmelder of bewegingsschakelaar wellicht wat u zoekt.
 

Lichtsterktes voor het instellen van een schemerschakelaar

Bij het kopen van een schemerschakelaar is het voor specifieke toepassingen vaak van belang om te kijken naar het instelbereik van de lichtsterkte, die bij schemerschakelaars aangegeven wordt in Lux. Lux (lx) is een eenheid van verlichtingssterkte. Hoe groter deze waarde, des te sterker het licht. 1 Lux komt vanuit de geschiedenis overeen met de hoeveelheid licht die op 1 meter afstand van een brandende kaars op een oppervlak van 1 vierkante meter wordt gemeten. Omdat dit gegeven natuurlijk niet zo heel veel zegt, vindt u hieronder een lijst met de lichtsterktes in Lux in verschillende situaties:
 
Volle maan 0,1 Lux
Donkere schemering 1 Lux
Schemering 10 Lux
Erg donkere dag 100 Lux
Bewolkte dag 1000 Lux
Daglicht, indirect zonlicht 10.000 tot 20.000 Lux
Zonlicht 100.000 tot 130.000 Lux
 
Wilt u een lamp of apparaat niet alleen in het donker laten werken, maar bijvoorbeeld ook op donkere of bewolkte dagen? Kies dan voor een schemerschakelaar met een instelbaar bereik tot 2000 Lux. Wanneer u alleen in het donker verlichting wilt hebben, dan is een schemerschakelaar tot 200 Lux voldoende.
 

Schemerschakelaar kopen bij GroepenkastCompleet

Bij GroepenkastCompleet vindt u een uitgebreid assortiment schemerschakelaars. We kiezen daarbij alleen voor de beste merken, met een bewezen reputatie op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Ontdek de veelzijdige Klemco schemerschakelaar, de spatwaterdichte schemerschakelaar van Detec met ingebouwde instelbare timer van 1 t/m 9 uur en instelbare lichtgevoeligheid van 5 tot 200 Lux, of de Merten schemerschakelaar met een nog hoger instelbaar bereik van 3 tot en met 2000 Lux en een hoog schakelvermogen tot 2300 Watt. De ledlampen met ingebouwde schemerschakelaar van Megaman zijn ook erg handig voor allerlei toepassingen zowel voor binnen- als buitenshuis. 

Kortom, bij GroepenkastCompleet vindt u altijd de schemerschakelaar die past bij uw wensen. Heeft u vragen over het instellen of installeren van een schemerschakelaar? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!