0
Winkelwagen

Fornuisgroep

Fornuisgroep en 3-fase kookgroep assortimentLosse fornuisgroep kopen

Met een fornuisgroep in de groepenkast is het mogelijk om het hoge vermogen voor een elektrisch kooktoestel zoals een inductiekookplaat te leveren. Een dergelijke kookplaat kan namelijk meestal niet op één enkele groep worden aangesloten. De meeste elektrische kookplaten hebben een aansluitvermogen tot 7400 Watt. Wanneer er meerdere kookzones op vol vermogen worden ingeschakeld en het totale vermogen boven de 3700 Watt komt, slaat de smeltzekering door of wordt in een moderne groepenkast de installatieautomaat uitgeschakeld.
 

Welke kookgroep is geschikt voor mijn inductiekookplaat?

Een fornuisgroep bestaat uit twee 16 Ampere installatieautomaten die mechanisch aan elkaar zijn gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk een elektrisch kooktoestel met een aansluitvermogen tot 7400 Watt aan te sluiten. Wanneer u elektrisch wilt gaan koken, heeft u meestal een fornuisgroep (kookgroep) in uw groepenkast nodig. Elektrische kookplaten worden over het algemeen namelijk op 2x 230 Volt aangesloten. Een 2x 230 Volt fornuisgroep (2P+2N) kan zowel in een 1 fase groepenkast of in een 3 fase groepenkast worden toegepast. Kijk altijd voor de exacte aansluitwaarde naar de technische specificaties van het elektrische kooktoestel. Daar vindt u meestal precies hoeveel vermogen het elektrische kooktoestel nodig heeft. In ons uitgebreide blog artikel: Perilex aansluiting voor de fornuisgroep kunt u meer aanvullende informatie vinden over het aansluiten van een perilex aansluiting, en welke fornuisgroep of kookgroep het beste geschikt is voor uw inductiekookplaat.
 

De geschikte fornuisgroep voor uw kooktoestel:

  • 1 fase fornuisgroep (maximaal 7400 Watt bij 16 Ampere)
  • 3 fase fornuisgroep (maximaal 11.400 Watt bij 16 Ampere)
     

Fornuisgroep in de groepenkast aansluiten

Let bij het kopen van een fornuisgroep bovendien altijd op het voltage van de aansluiting, deze bepaalt het type fornuisgroep dat u nodig heeft. Kijk ook in uw groepenkast of er voldoende ruimte is om de groepenkast uit te breiden. Heeft u weinig plaatsingsruimte? Fabrikant SEP heeft een unieke fornuisgroep met een geïntegreerde aardlekschakelaar op de markt gebracht. Daardoor is het niet meer nodig om een fornuisgroep achter een losse aardlekschakelaar in de groepenkast te beveiligen. Dat is ideaal voor situaties met nog maar weinig plaatsingsruimte in de bestaande groepenkast. Deze fornuisgroep is hierdoor uniek in zijn soort. Is er helemaal geen ruimte meer? Dan is de aanschaf van een nieuwe groepenkast met een ingebouwde fornuisgroep het overwegen waard.
 

Losse fornuisgroep of complete groepenkast kopen?

De installatie van een inductiekookplaat vormt regelmatig de aanleiding voor het vervangen van een verouderde groepenkast. In dat geval is het aan te raden om een complete groepenkast te kopen, waarbij alle belangrijke componenten zoals installatieautomaten, aardlekschakelaars en een fornuisgroep al aanwezig zijn. Zo sluit u het geheel eenvoudig aan. Is er in de bestaande meterkast voldoende ruimte voor extra uitbreidingen en voldoet de groepenkast aan de moderne eisen? Dan is het kopen van een losse fornuisgroep een goed idee en meestal ook de meest voordelige oplossing. Het is overigens niet in alle gevallen noodzakelijk om een losse fornuisgroep te kopen, een 4-polige aardlekautomaat is namelijk ook geschikt als fornuisgroep voor een 3-fase elektrisch kooktoestel met een aansluitvermogen vanaf 7400 Watt tot 11.400 Watt. Indien gewenst kan voor een inductie kooktoestel met een aansluitvermogen tot 11.400 Watt ook gekozen worden voor de combinatie van een 3-fase installatieautomaat (krachtgroep 3P+N) welke beveiligd kan worden achter een 4-polig aardlekschakelaar.
 

Een fornuisgroep samenstellen in een ABB Hafonorm groepenkast

Het plaatsen van een fornuisgroep in een ABB Hafonorm groepenkast is een eenvoudig klusje. Klik hiervoor twee ABB flexomaten (installatieautomaten) op het busboard in de groepenkast. Let er hierbij wel op dat de twee flexomaten achter dezelfde aardlekschakelaar worden geplaatst. Dit kun je controleren of de twee flexomaten boven dezelfde kleur (meestal blauw, groen of wit) zijn gemonteerd. Deze verschillende kleuren zijn zichtbaar zijn op het deksel van de ABB groepenkast. Over de twee nieuw gemonteerde flexomaten plaatst u vervolgens een ABB fornuisgroep hendeltje (ABB fornuisgroep samenstelset) Nu heeft u twee losse groepen gecombineerd tot één fornuisgroep. Deze ABB fornuisgroep wordt nu gerekend als één eindgroep, waarbij conform de huidige NEN1010 er maximaal 4 eindgroepen achter één aardlekschakelaar mogen worden beveiligd. Een ABB samengestelde fornuisgroep mag dus samen met nog 3 andere eindgroepen achter dezelfde aardlekschakelaar worden beveiligd.
 

Fornuisgroep kopen bij GroepenkastCompleet

Bij ons vindt u een ruim aanbod fornuisgroepen van renommeerde A-merken, zoals ABB, Hager, Attema, Schneider, Eaton en SEP. GroepenkastCompleet garandeert betrouwbare en veilige kwaliteit, waarbij iedere fornuisgroep voldoet aan alle IEC-veiligheids en ISO kwaliteitsnormen. Heeft u hulp nodig of nog vragen over de installatie van een fornuisgroep? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!