0
Winkelwagen

Extra groep in de meterkast monteren

Extra groep in de meterkast monteren
Groepenkast extra groep aanleggen

Groepenkast uitbreiden met een extra groep

Een extra groep aanleggen is nodig wanneer uw stroombehoefte groter is dan een bestaande groep kan verwerken. Vaak merkt u dit na aanschaf van een droger of een ander elektrisch apparaat. Het blijkt dan ineens niet meer mogelijk om deze tegelijkertijd met de wasmachine te gebruiken. Ook bij vaatwassers, inductiekookplaten, airco's en elektrische verwarmingsinstallaties gebeurt dit regelmatig. Het is vrijwel altijd noodzakelijk om dan een aanpassing in de meterkast te (laten) doen. De groepenkast kan worden uitgebreid met een extra groep, zodat het mogelijk wordt om meerdere elektrische apparaten met een hoge vermogensbehoefte wel tegelijkertijd te kunnen gebruiken. Laat u meer dan tien zonnepanelen plaatsen? Ook voor het leveren van stroom is een uitbreiding van de groepenkast en een extra groep aanleggen vrijwel altijd noodzakelijk.

Wat is een groep in de groepenkast precies?

Een groep is de benaming voor alle elektrische apparaten, lichtpunten, schakelaars en stopcontacten die zijn aangesloten op een aardlekautomaat of installatieautomaat in de groepenkast. Deze groepenkast componenten zorgen ervoor dat in het geval van een lekstroom, een kortsluiting, een overbelasting of een andere storing in de elektrische installatie een hele groep direct wordt uitgeschakeld. Op deze manier ontstaat er geen risico op brand of elektrocutie. Bovendien wordt schade aan elektrische apparaten voorkomen. In een woning of bedrijfspand zijn verschillende ruimtes meestal aangesloten op verschillende groepen. Bij een storing op zolder blijft de apparatuur in de woonkamer het dan gewoon doen. De maximale belasting van één groep is doorgaans 3680 Watt. Het laten draaien van een wasmachine in combinatie met een droger verbruikt al snel meer dan 5000 Watt. Door een extra groep aan te leggen, wordt dit probleem eenvoudig opgelost. Deze apparaten werken dan op twee individuele groepen.

Extra groep aanleggen of nieuwe groepenkast kopen?

In oude meterkasten is nog regelmatig een oude groepenkast met de bekende witte smeltzekeringen te vinden. Vooral bij elektrische installaties en woningen van voor 1975 is dit het geval. Een extra groep aanleggen is in die situatie meestal niet verstandig. Het laten installeren van een nieuwe groepenkast is dan een veel beter alternatief. Een moderne groepenkast van ABB, Hager of Eaton maakt de elektrische installatie aanzienlijk veiliger. Nieuwe groepenkasten zijn eenvoudig uit te breiden met nieuwe groepen. Een extra groep aanleggen of het monteren van een nieuwe groepenkast in de meterkast moet door een erkende elektricien worden gedaan.

Extra groep aanleggen niet mogelijk in uw groepenkast?

Op één aardlekschakelaar mogen volgens het Bouwbesluit maximaal vier groepen worden aangeloten. Als de nieuwe groep een vijfde groep is, dan is het verplicht om ook een nieuwe aardlekschakelaar te installeren. Vanwege beperkte ruimte voor uitbreidingen is het niet in alle groepenkasten mogelijk om een extra groepen of aardlekschakelaars te monteren. In dat geval kan de hele groepenkast worden vervangen door een modern exemplaar met meerdere aansluitpunten en voldoende ruimte voor toekomstige uitbreidingen.

Extra groep voor in de groepenkast kopen

Wilt u een extra groep aanleggen, uw hele groepenkast vervangen of heeft u een specifiek component nodig? Een aardlekschakelaar of installatieautomaat? Bij GroepenkastCompleet bieden we originele onderdelen van gerenommeerde merken aan, zoals ABB en Hager. Samen met Eaton en Attema zijn dit de beste groepenkasten en groepenkast componenten op de Nederlandse markt. Op deze manier garanderen we een hoge kwalitiet en veiligheid.

Het kopen van een kant-en-klare groepenkast maakt de installatie snel en eenvoudig, waarbij u automatisch netjes en met een logische indeling werkt. Achteraf een extra groep aanleggen kan daardoor altijd, met behoud van KEMA-KEUR. Wilt u een extra groep aanleggen of wilt u weten welke componenten u daarvoor nodig heeft? Meer weten over de kosten van een extra groep aanleggen? Neem dan gerust contact met ons op.
 

Bekijk hier alle merken uit ons groepenkast compleet assortiment:

  GroepenkastCompleet     15-10-2018 11:59     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Ronald Kalkman -  15-05-2024

We hebben een nieuwe kast inlaten bouwen. Dit voor een inductiekookplaat. We willen er echter ook een inbouwoven bij aanschaffen. De oven heeft een vermogen van 3650 watt. Ik wilde hem in eerste instantie samen met de koelkast op een wcd aansluiten maar dit is blijkbaar niet toegestaan. Wat kost het om een extra groep aan te sluiten specifiek voor de oven. Mvg Ronald