0
Winkelwagen

Perilex aansluiting voor de fornuisgroep

Perilex aansluiting voor de fornuisgroep

Fornuisgroep voor het aansluiten van kookplaten

In een groepenkast is een aparte fornuisgroep de perfecte oplossing voor mensen die graag een keramische of inductie kookplaat willen gaan gebruiken. Een dergelijke kookplaat verbruikt veel elektriciteit en kan daarom niet op een standaard groep worden aangesloten in de groepenkast. Eén groep kan namelijk een maximaal vermogen van 3680 Watt (230 Volt x 16 Ampere) leveren. De kookzones van een inductiekookplaat verbruiken samen al snel 6000 tot 7300 Watt. Wanneer de inductiekookplaat op een standaard eindgroep in de meterkast zou worden aangesloten, dan slaat de stop (smeltzekering) of wordt de installatieautomaat direct door een overbelasting uitgeschakeld.

Perilex aansluiting voor kookplaten

Een inductiekookplaat of keramische kookplaat gebruikt een aparte stekker, het zogenaamde perilex systeem. In de meterkast plaatst de installateur een losse fornuisgroep, terwijl in de keuken een aparte perilex wandcontactdoos wordt gemonteerd. Aan het elektrische kooktoestel sluit men een passende perilex stekker (contactstop) aan. Perilex is verkrijgbaar in een 16 en 25 ampere uitvoering. In woningen is de 16 ampere variant het meest toegepast. Perilex is een 3-fasen stekker systeem, speciaal voor het aansluiten van elektrische apparaten (zoals o.a. elektrische kookplaten) met een hoog vermogen die niet op één losse eindgroep aangesloten kunnen worden.

Hoe werkt een fornuisgroep?

Een fornuisgroep bestaat in feite uit twee 16 ampere automaten die mechanisch aan elkaar zijn gekoppeld. In de meterkast herkent u een fornuisgroep eenvoudig door te kijken of u een automaat ziet waarbij twee schakelaars direct naast elkaar zijn gemonteerd en uitgeschakeld kunnen worden met één hendel. Er is dan sprake van een 2x 1 fase kookgroep (230 Volt). Deze aansluiting is gesplitst in twee delen, namelijk twee keer een faseleiding en twee keer een nulleiding. Hierdoor wordt het kooktoestel als het ware aangesloten achter twee eindgroepen van 16 ampere. Op deze manier is het mogelijk om toch het hoge vermogen dat een elektrisch kooktoestel vraagt te kunnen leveren tot ongeveer 7400 Watt. Als de hoofdaansluiting in de meterkast 400 Volt is, dan is een 3-fase perilex aansluiting mogelijk.

perilex aansluiting 1-fase

Wanneer een elektrische kookplaat aansluiten op een 3 fase kookgroep?

Wanneer een elektrisch kooktoestel een hoger elektrisch aansluitvermogen heeft vanaf 7400 Watt tot ongeveer 11000 Watt, dan kan de elektrische kookplaat alleen worden aangesloten op een 3-fase krachtgroep of een 3-fase aardlekautomaat. In de meterkast dient dan ook een groepenkast aanwezig te zijn die aangesloten is op een 3-fase hoofdaansluiting.


perilex aansluiting 3-fase

 

Losse fornuisgroep of complete groepenkast kopen

Gaat u een verouderde groepenkast vervangen of is er sprake van een nieuwe situatie waarbij de wens bestaat om elektrisch te kunnen koken? Dan koopt u eenvoudig een complete groepenkast waarbij alle belangrijke componenten, zoals installatieautomaten en een speciale fornuisgroep al aanwezig zijn. Op deze manier is het aansluiten van een nieuwe groepenkast een fluitje van een cent. Is er al een moderne groepenkast aanwezig met voldoende ruimte voor uitbreidingen? Dan is een losse fornuisgroep een goede oplossing. Afhankelijk van het merk monteert u de meeste fornuisgroepen in een handomdraai in de bestaande groepenkast. Let wel altijd op het voltage van de hoofdaansluiting, deze bepaalt het type fornuisgroep dat u nodig heeft. Een fornuisgroep heeft een breedte van twee modulen.

Fornuisgroep kopen

Elke fornuisgroep uit het assortiment van GroepenkastCompleet is 100% veilig. Het productaanbod is samengesteld uit alleen gerenommeerde A-merken van betrouwbare kwaliteit en vervaardigd conform de relevante IEC-veiligheids- en ISO-kwaliteitsnormen. Kies voor een losse fornuisgroep of een voorgeïnstalleerde   complete groepenkast van het merk van uw voorkeur. Heeft u hulp nodig of nog vragen over de installatie van een fornuisgroep? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag!

  GroepenkastCompleet     28-11-2018 10:45     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 GroepenkastCompleet -  28-03-2019

Geachte heer Robert, U heeft 3 fase kook(fornuis)groep (krachtgroep) nodig als uw kookplaat boven de 7400 verbruikt, anders volstaat een gewone kook(fornuis)groep. Voor de aansluiting hiervan kunt u het beste een plaatselijke installateur inschakelen. Met vriendelijke groet, GroepenkastCompleet

 Robert -  27-03-2019

Ik heb een 3 fase aansluiting met achter de hoofdschakelaar 3x een aarlekautomaat (per fase). 1e fase 4 groepen huis waaronder een oven op een aparte, 2e fase 4 groepen huis en een cooker en vaatwasser op een aparte, 3e fase wasmachine en droger. Nu wil ik gaan inductiekoken en lees dat je dan een fornuisgroep of kookgroep nodig heb. Ik wil de 3 fase versie. Nu lees ik verschillende oplossingen maar weet nu niet welke mag en kan? Hoe moet de kookgroep 3 fase aangesloten worden, is dit met of zonder 3 fase aardlek? Een aarlek met daarachter 3 automaten?

 GroepenkastCompleet -  11-03-2019

Beste Bas, een fornuisgroep (2P+2N) wordt bijna altijd aangesloten achter één fase (zowel bij een 1-fase als een 3-fase hoofdaansluiting) Het is echter ook toegestaan om een fornuisgroep aan te sluiten op 2 verschillende fasen (bij een 3-fase hoofdaansluiting) Echter deze aansluitwijze wordt zelden toegepast.

 Bas -  08-03-2019

mag een fornuisgroep volgens de Norm ook aangesloten één en dezelfde fase, of dien ik 2 verschillende fases te pakken voor een 2 x 230v fornuisgroep ?