0
Winkelwagen

Perilex aansluiting voor de fornuisgroep

Perilex aansluiting voor de fornuisgroep

Fornuisgroep voor het aansluiten van kookplaten

In een groepenkast is een aparte fornuisgroep de perfecte oplossing voor mensen die graag een keramische of inductie kookplaat willen gaan gebruiken. Een dergelijke kookplaat verbruikt veel elektriciteit en kan daarom niet op een standaard groep worden aangesloten in de groepenkast. Eén groep kan namelijk een maximaal vermogen van 3680 Watt (230 Volt x 16 Ampere) leveren. De kookzones van een inductiekookplaat verbruiken samen al snel 6000 tot 7400 Watt. Wanneer de inductiekookplaat op een standaard eindgroep in de meterkast zou worden aangesloten, dan slaat de stop (smeltzekering) of wordt de installatieautomaat direct door een overbelasting uitgeschakeld.

Perilex aansluiting voor kookplaten

Een inductiekookplaat of keramische kookplaat gebruikt een aparte stekker, het zogenaamde perilex systeem. In de meterkast plaatst de installateur een losse fornuisgroep, terwijl in de keuken een aparte perilex wandcontactdoos wordt gemonteerd. Aan het elektrische kooktoestel sluit men een passende perilex stekker (contactstop) aan. Perilex is verkrijgbaar in een 16 en 25 ampere uitvoering. In woningen is de 16 ampere variant het meest toegepast. Perilex is een 3-fasen stekker systeem, speciaal voor het aansluiten van elektrische apparaten (zoals o.a. elektrische kookplaten) met een hoog vermogen die niet op één losse eindgroep aangesloten kunnen worden.

Een fornuisgroep aansluiten t/m 7400 Watt

In de groepenkast kunnen de volgende groepenkast componenten worden gebruikt voor het aansluiten van een elektrisch kooktoestel.

Een fornuisgroep aansluiten vanaf 7400 Watt

Moet een fornuisgroep achter een aardlekschakelaar?

Het is niet verplicht om een inductie kookplaat te beveiligen achter een aardlekschakelaar, echter adviseren wij dit wel altijd te doen. Een inductie kookplaat t/m 7400 Watt aangesloten op een 3-fase groepenkast kan worden aangesloten op 2 x 1-fase of op 2 aparte fasen. Wij adviseren voor een 3-fase groepenkast bij toepassing van een 2P+2N fornuisgroep, indien deze op twee afzonderlijke fasen wordt aangesloten, deze te beveiligen achter één 4-polige 3P+N aardlekschakelaar. Een inductie kookplaat met een aansluitvermogen vanaf 7400 Watt wordt altijd aangesloten op 3-fasen.

Hoe werkt een fornuisgroep?

Een fornuisgroep bestaat in feite uit twee 16 ampere automaten die mechanisch aan elkaar zijn gekoppeld. In de groepenkast herkent u een fornuisgroep eenvoudig door te kijken of u een automaat ziet waarbij twee schakelaars direct naast elkaar zijn gemonteerd en uitgeschakeld kunnen worden met één hendel. Er is dan sprake van een 2x 1 fase kookgroep (230 Volt). Deze aansluiting is gesplitst in twee delen, namelijk twee keer een faseleiding en twee keer een nulleiding. Hierdoor wordt het kooktoestel als het ware aangesloten achter twee eindgroepen van 16 ampere. Op deze manier is het mogelijk om toch het hoge vermogen dat een elektrisch kooktoestel vraagt te kunnen leveren tot ongeveer 7400 Watt. Als de hoofdaansluiting in de meterkast 400 Volt is, dan is een 3-fase perilex aansluiting mogelijk.

perilex aansluiting 1-fase

Wanneer een elektrische kookplaat aansluiten op een 3 fase kookgroep?

Wanneer een elektrisch kooktoestel een hoger elektrisch aansluitvermogen heeft vanaf 7400 Watt tot ongeveer 11000 Watt, dan kan de elektrische kookplaat alleen worden aangesloten op een 3-fase krachtgroep of een 3-fase aardlekautomaat. In de meterkast dient dan ook een groepenkast aanwezig te zijn die aangesloten is op een 3-fase hoofdaansluiting.


perilex aansluiting 3-fase



Losse fornuisgroep of complete groepenkast kopen

Gaat u een verouderde groepenkast vervangen of is er sprake van een nieuwe situatie waarbij de wens bestaat om elektrisch te kunnen koken? Dan koopt u eenvoudig een complete groepenkast waarbij alle belangrijke componenten, zoals installatieautomaten en een speciale fornuisgroep al aanwezig zijn. Op deze manier is het aansluiten van een nieuwe groepenkast een fluitje van een cent. Is er al een moderne groepenkast aanwezig met voldoende ruimte voor uitbreidingen? Dan is een losse fornuisgroep een goede oplossing. Afhankelijk van het merk monteert u de meeste fornuisgroepen in een handomdraai in de bestaande groepenkast. Let wel altijd op het voltage van de hoofdaansluiting, deze bepaalt het type fornuisgroep dat u nodig heeft. Een fornuisgroep heeft een breedte van twee modulen.

Fornuisgroep kopen

Elke fornuisgroep uit het assortiment van GroepenkastCompleet is 100% veilig. Het productaanbod is samengesteld uit alleen gerenommeerde A-merken van betrouwbare kwaliteit en vervaardigd conform de relevante IEC-veiligheids- en ISO-kwaliteitsnormen. Kies voor een losse fornuisgroep of een voorgeïnstalleerde   complete groepenkast van het merk van uw voorkeur. Heeft u hulp nodig of nog vragen over de installatie van een fornuisgroep? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag!

  GroepenkastCompleet     28-11-2018 10:45     Reacties ( 36 )
Reacties (36)
 R.H -  01-09-2023

Wat is de minimale hoogte voor inbouwdoos perilex? Kan het nergens vinden in de NEN 1010? Klant wilt het op plinthoogte, dat wil ik niet, want service verrichten zo laag is onmogelijk op de buik in de keukenkastje!!!!!

 Robin -  08-05-2023

Geachte heer ik heb in een 1 fase groepenkast een 4 polige krachtstroom automaat op een 2 polige aardlekschakelaar geplaatst mag dit volgens de nen

 Mitch -  14-03-2023

Hallo, ik heb een kookplaat van 7.4Kw en nog niet zo lang een 3 fase meterkast. Ik wil deze met een 2 fasen kookgroep (aardlekautomaat) aansluiten, maar kom er achter dat de nul polen in de kookplaat zijn doorverbonden. Als ik de aardlekautomaat 2x 16B (kookgroep 2x L en 2x N) gescheiden naar de kookplaat sluis dan kan dit toch niet werken, omdat de aardlekautomaat er toch uitklapt, omdat de NUL polen in de kookplaat zijn doorverbonden? Fabrikant van de kookplaat gaf aan dat fase 1 (L1) apart aangesloten moet worden en fase 2 en 3 (doorverbonden moet worden in de kookplaat). Verder zijn de nul polen in de kookplaat doorverbonden en moet de beide NUL draden naar de betreffende NUL polen in de kookplaat plaatsen. Volgens mij klopt hier iets niet, toch? Ik heb n.l. gegrepen dat een 2 fase aansluiting (kookgroep) 2 gescheiden fasen heeft en 2 gescheiden NUL aansluitingen?

 GroepenkastCompleet -  08-11-2022

Beste Dennis, Een elektrisch kooktoestel met een aansluitvermogen t/m 7600 Watt wordt in bijna alle gevallen aangesloten op een 1-fase fornuisgroep 2P+2N (2x 230 Volt) Indien hetzelfde kooktoestel ook geschikt is voor aansluiting op een 3-fase aansluiting, dan kan deze op een kook/krachtgroep worden aangesloten 3P+N (400 Volt)

 hallodennis -  08-11-2022

mag of moet een 7.3kw elektrische kookplaat op een 3fase kookgroep, aangezien in de meterkast al een 3 fase automaat is geplaatst. welke koopplaat precies is niet bekend. alleen vermogen dus 7,3kw

 Diederik van de beek -  29-06-2022

Goedemiddag Ik heb een inductie kookplaat 7.4 kw en een kookgroep 5 draden in de buis (l1-1+n1-1 l2-1 = n2-1) mag ik dan bij de kookplaat de nullen onderling ook eenverbinding maken? dus achter de eindgroep beveiliging

 Schilder -  04-04-2022

In mijn huis heb ik straks het volgende: - 10kw kooktoestel, 3 fasen perilex - oplaadpunt voor auto, 3 fasen, 11 kW, met installatie overvraging voorkomt - warmtepomp 8 kw - boiler op warmtepomp met aanvullend verwarmingselement - zonnepanelen, 27 stuks, 365 wp/stuk - electrische keukenboiler - WM, WD, Oven, waterkoker ea huishoudelijke apparaten Mijn vraag is: gaat dat allemaal op 3 fasen 25A ?

 GroepenkastCompleet -  17-11-2021

Geachte heer van Gemert, Er zijn inductiekookplaten met een maximale aansluitwaarde t/m ongeveer 7400 Watt op de markt die alleen geschikt voor toepassing op een 1-fase aansluiting (2P+2N). Er zijn ook inductiekookplaten welke zowel op een 1-fase of een 3-fase aansluiting (3P+N) kunnen worden aangesloten. U kunt het beste altijd even navraag doen bij de leverancier voor welk type aansluiting het kooktoestel is geschikt.

 GroepenkastCompleet -  17-11-2021

Geachte heer van Dongen, Hartelijk dank voor uw reactie. Een fornuisgroep kan altijd achter een aardlekschakelaar worden beveiligd. Let er wel op dat in een ABB Hafonorm groepenkast de fornuisgroep (meestal samengesteld uit 2 losse busboard automaten ook wel flexomaten genoemd met een fornuisgroep samenstelset/koppelhendeltje) deze achter dezelfde aardlekschakelaar zijn geplaatst. Indien een inductiekookplaat is voorzien van een gemeenschappelijke nulaansluiting, dan dienen beide nulleiders van de perilex aansluitkabel daarop aangesloten te worden.

 Jan van Gemert -  16-11-2021

Binnenkort ga ik een inductiekookplaat kopen bij IKEA. Goede testresultaten volgens Consumentenbond. Kan ik deze aansluiten op een 3 fasenwandcontactdoos (Perilex) waar nu drie fasen op aangesloten zitten? Dank alvast!

 Willem van Dongen -  09-11-2021

Prima verhaal, goed en duidelijk omschreven. Bedankt. Elektrische installatie blijven gevaarlijk, huur dus altijd de juiste instanties in. Let op: dat bij installatie automaat voor een kookgroep twee aparte nullen zijn. Sommige kookplaten hebben echter 1 gemeenschappelijke nul. Hier kan dus geen aardlekschakelaar worden gebruikt. Oplossing alleen een kookgroep monteren. Je hebt dan weliswaar geen aarlek , maar de aansluiting wordt meestal verborgen geïnstalleerd. Dus aanraking is niet gebruikelijk.

 Johan -  17-08-2021

Hoi ik heb een Bosch inductie kookplaat van 7400 kw, 2 fase , kan die ook aangesloten worden op een 3 fase groep .

 Sean -  28-05-2021

Hoi, ik krijgt een elektrisch fornuis met loos perilex cable hoe ik perilex cable aansluiten in fornuis ik heb stopcontact met fase3 ,dank u

 Maarten -  05-02-2021

Hallo, ik moet een 3-fase inductiefornuis van Bosch aansluiten op een 2-fase (2 x 230V) perilex-stopcontact (blauw-blauw/bruin-bruin). De stekker heb ik al voor een 2-fase aansluiting bedraad, d.w.z. grijs op N2 en bruin op L1. Zwart op L2 en blauw op N1. Op het fornuis staat aangegeven dat ik bij een 2-fase gebruik in het fornuis tussen 'punt 2 en 3' een brug moet leggen en aan L2 (zwart) moet koppelen. Punt 1 is L1 (bruin). Punten 4 en 5 zijn gebrugd en met blauw (N1) verbonden. Moet ik de grijze draad dan gewoon aftoppen? Dan wordt N2 in de perilex-doos niet gebruikt. De enige N wordt dan N1. Is dat genoeg? Komt dan niet de hele last van het fornuis op 1 groep te staan? Hartelijk dank, alvast.

 ton -  25-01-2021

Beste, momenteel heb ik een 3-fasen kookgroep 16 A met een 3 fasen perilex-stopcontact (L1, L2, L3, N en aarde) en een 3-fasenkookplaat. Ik moet een nieuwe 2-fasen inductiekookplaat aanschaffen (4 kookdelen en 60 cm breed) met een 5-draadskabel en maximaal 7000W. Hoe moet ik de perilexstekker aansluiten? Op het schema staat: 2N 380-415V 50/60HZ en 2x16 Ampere, 2 fasen en 1 nul. Of moet/kan ik aan de kookplaat iets wijzigen? Bijv. brug tussen N1 en N2. Is de zekering voldoende of moet deze aangepast worden? Is die dan 1 x 16 A of 2 x 16A? Alvast mijn dank.

 GroepenkastCompleet -  10-12-2020

Geachte heer Lenn, U hoeft alleen de hoofdschakelaar te overbruggen doormiddel van onderstaand artikel. https://www.groepenkastcompleet.nl/eaton-kamrail-doorverbindingskam-6042811 met vriendelijke groet,

 Lenn -  09-12-2020

Beste, even een vraag. Er staat: "Een inductie kookplaat t/m 7400 Watt aangesloten op een 3-fase groepenkast kan worden aangesloten op 2 x 1-fase of op 2 aparte fasen" Is een ''2x 1 fase en 2 aparte fase'' niet hetzelfde?... Beetje verwarrend. Als er een 3 fase groepenkast geplaatst wordt, maar er tijdelijk (enkele weken) alleen een 1 fase aansluiting is vanaf de hoofdmeter. Hoe wordt deze dan verbonden? De 1-fase op L1, dan de L2 en L3 negeren? L2 en L3 pas aansluiten zodra meterkast wordt omgezet? Of, L1 aansluiten en met een kamrail de L2 en L3 ook verbinden? Veranderd in deze opstelling iets aan de ALS erachter? Ik kan nauwelijks informatie vinden over het tijdelijk aansluiten van een 1 fase hoofd op een 3 fase meterkast. Ik zou denken dat de 1 fase naar de L1 hoofdschakelaar gaat, met een kamrail verbonden met L2 en L3 en vanaf daar hetzelfde als anders naar de ALS, alsof het al een 3 fase meterkast is. Alleen is er dan kans dat de 3 (of 2) aangesloten ALS gezamenlijk meer stroom toelaten dan eigenlijk zou moeten en daarmee de gezegelde hoofdmeter uitslaat?

 Gijs -  29-10-2020

Goedemiddag. Ik heb een Kuppersbusch KMI85000 aangeschaft. Ik heb een 3-fase aansluiting (3x25A) met bijbehorende automaten laten aanleggen. De kookplaat is conform bedradingsschema aangesloten op de 3 fasen. Als ik de stroom inschakel lichten de lampjes op de kookplaat kort op, waarna ze met een tikje uitschakelen en de kookplaat niets meer doet. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

 GroepenkastCompleet -  20-08-2020

Beste Paul en Huub, Een elektrisch kooktoestel (inductie, keramisch) mag (indien de aansluiting op het kooktoestel hierin voorziet) op 2 verschillende fasen worden aangesloten. Het kooktoestel wordt dan aangesloten op fase L1 en fase L2 (mag ook fase L3 zijn) en 2 nuldraden. De aansluitspanning tussen de twee afzonderlijke fasen L1 en L2 is dan 400 Volt. De 3e fase die niet wordt gebruikt mag nooit worden toegepast om hier een extra apparaat op aan te kunnen sluiten. De kookgroep in de groepenkast is immers een afzonderlijke eindgroep en alleen bedoeld om hier maximaal één apparaat (een elektrisch kooktoestel) op aan te sluiten.

 Paul -  13-08-2020

Ik heb dezelfde vraag als Huub. En mag de overgebleven fase gebruikt worden voor een combi-oven?

 Huub -  17-06-2020

Beste groepenkast compleet, Ik heb nu een 3 fase perilex aansluiting voor de huidige kookplaat. Deze is echter defect. Nu wil ik een 2 fase inductie kookplaat aanschaffen en de vraag is nu: kan en mag deze aangesloten worden op twee fasen van de huidige perilex aansluiting en dus een fase afdoppen en niet gebruiken?

 Sam -  07-04-2020

Hallo, Heel graag wil ik jullie advies over aansluiten van 2x230 volt perilex op een 3 fase elektrische fornuis (7,9kw maximaal). In de keuken heb ik een 2 fase (2 x 230 volt) wandcontactdoos en een kookgroep en het gaat om een Bosch HKR390020 inductie fornuis. Volgens Stedin de capaciteit van elektriciteit in onze woning is 1 x 35A. 1) Ik twijfel of de fornuisgroep in onze meterkast genoeg vermogen gaat leveren wanneer alle pitten van het fornuis aan staan. Maar volgens de elektricien wie de kookgroep aansluiting heeft aangelegd kan ik wel dit fornuis met huidige perilex aansluiting gebruiken. Momenteel heb ik wel de keuze om dit fornuis te retourneren als jullie zou adviseren dat mijn perilex niet genoeg vermogen ervoor hebt. Heel graag jullie mening hierover. 2) Als ik besluit toch het fornuis te behouden, hoe moet ik de verschillende kleuren kabels aan de perilex stekker aansluiten? Alvast bedankt!

 GroepenkastCompleet -  14-03-2020

Beste Theo, voor een woonhuis wordt de gelijktijdigheidsfactor meestal bepaald op een waarde van gemiddeld 60%. De gelijktijdigheidsfactor is een geschatte waarde die rekening houdt met het feit dat in een elektrische installatie niet alle apparaten gelijktijdig met de maximale belasting zijn ingeschakeld. Indien u regelmatig veel (keuken) apparaten gelijktijdig maximaal belast, adviseer ik u bij een 3-fase hoofdaansluiting een elektrisch kooktoestel (indien het kooktoestel hiervoor geschikt is) deze altijd aan te sluiten op een 3-fase kookgroep (3-fase krachtgroep of een 3-fase aardlekautomaat) Indien het elektrische kooktoestel alleen geschikt is voor een 2P+2N aansluiting, dan kunt u ook een fornuisgroep aardlekautomaat 2P+2N toepassen (dit is een samengestelde fornuisgroep bestaande uit twee separate aardlekautomaten), welke u kunt aansluiten op 2 aparte fasen (bijvoorbeeld fase-1 aansluiten op aardlekautomaat 1 en fase-2 aansluiten op aardlekautomaat 2)

 Theo de Vries -  13-03-2020

Dank voor de reactie op mijn vraag dd. 2-3-2020, maar mijn vraag is nog niet geheel beantwoord: Bij een 1-fase (1x35A) meterkast is het aansluiten van een fornuisgroep (tot 7400W) geen probleem want 230x35=8050W. Bij een 3-fase meterkast (3x25A) kan 1 fase slechts 230x25=5750W leveren en zou dus bij max. belasting (7400W) flink overbelast worden. Mijn vraag is of het dan aan te bevelen is om de fornuisgroep (2P+2N) dan op 2 fasen aan te sluiten zodat elke fase tot max. 0.5x7400=3700W belast word.

 GroepenkastCompleet -  03-03-2020

Beste Ton van Ravesteyn, Ik adviseer u om een erkend elektrotechnisch installateur uit uw omgeving te raadplegen, die bij u op locatie de situatie kan beoordelen en u van een goed advies kan voorzien. De montageservice/dienstverlening van Hillebrand Elektroservice richt zich echter alleen op het compleet vervangen van oude groepenkasten.

 GroepenkastCompleet -  03-03-2020

Beste Theo, Als reactie op je vraag: Bij een 3-fase aansluiting met 3x25A lijkt me dat onmogelijk vanwege het maximum van zo'n 5700 Watt per fase. In dit geval lijkt me dat aansluiting op 2 fasen onontkoombaar is. Conform de huidige aanbeveling van de NEN1010 wordt geadviseerd om in een 3-fase groepenkast 2-polige aardlekschakelaars toe te passen. Een fornuisgroep voor een inductie kookplaat met een aansluitvermogen t/m 7400 Watt dient vervolgens achter één 2-polige aardlekschakelaar te worden gemonteerd. De inductiekookplaat wordt dan door de 2P+2N fornuisgroep (een fornuisgroep bestaat als het ware uit 2 groepen van 16A) gevoed. Bij toepassing van een fornuisgroep, mag deze gerekend worden als één enkele eindgroep, waarbij er maximaal 4 eindgroepen achter één aardlekschakelaar (2-polig of 4-polig) mogen worden beveiligd.

 Theo de Vries -  02-03-2020

Onderstaande antwoorden/aanbevelingen geven aan dat een fornuisgroep (tot 7400Watt) bijna altijd op 1 fase wordt aangesloten (ongeacht een 1 of 3-fasen groepenkast). Bij een 3-fase aansluiting met 3x25A lijkt me dat onmogelijk vanwege het maximum van zo'n 5700 Watt per fase. In dit geval lijkt me dat aansluiting op 2 fasen onontkoombaar is. Wat zou dan de aanbevolen methode zijn?.

 Ton van Ravesteyn -  01-03-2020

Bedankt voor de informatie, ik weet op dit moment niet de situatie in het huis, weet alleen dat er een perilex aansluiting zit voor een inductiekookplaat. mijn vraag is als er al een fornuisengroep inzit, is die dan gemakkelijk aan te passen en wat zou dit eventueel kosten. Verder wat kost het als jullie de gehele groep vervangen.

 GroepenkastCompleet -  29-02-2020

Beste Ton, Om gebruik te kunnen maken van een gecombineerde inductiekookplaat met oven met een gezamenlijk elektrisch aansluitvermogen van 16700 Watt dient u minimaal te beschikken over een 3-fase groepenkast aangesloten achter een 3-fase hoofdaansluiting van ten minste 3 x 25 Ampere van de netbeheerder. De eindgroep naar het perilex stopcontact in de keuken dient in de groepenkast aangesloten te worden op een 3-fase installatieautomaat (3P+N) van 20 Ampere. Deze 3-fase installatieautomaat (ook wel een kookgroep of krachtgroep genoemd) bij voorkeur beveiligen achter een 3-fase aardlekschakelaar. Voor een goedkope en betrouwbare oplossing kan ook gekozen worden voor een 20 Ampere 3-fase aardlekautomaat (3P+N) Gebruik bij een lange afstand tussen de meterkast en het perilex stopcontact bij voorkeur losse bedrading in installatiebuis, een YmvK of XMvK kabel van 5 x 4 mm.

 Ton van Ravesteyn -  28-02-2020

Hallo ik ga over een aantal maanden een nieuw huis betrekken, ik heb een inductiekookplaat met oven gekocht. compleet gebruikt die 16,7 KW met 3 fases 380 V. Ik ben niet heel erg bekend in deze materie, maar ik als ik het goed begrijp is een perilex aansluiting tot ongeveer 11 KW te gebruiken? wat moet ik eventueel laten aanpassen in de stoppenkast om het fornuis veilig aan te sluiten.

 GroepenkastCompleet -  09-02-2020

Beste Ed, Een kooktoestel met een elektrisch aansluitvermogen t/m 7400 Watt kunt u het beste aansluiten op een 1-fase fornuisgroep 2P+2N die achter één aardlekschakelaar wordt aangesloten. De fornuisgroep wordt dan aangesloten op een zogenaamde dubbel bedrade tweeleiding eindgroep met twee fase draden (2 bruine draden) twee nul draden (twee blauwe draden) en een beschermingsleiding (aardedraad groen/geel) Bij een 3-fase aansluiting dienen de twee fase draden (2 bruine draden) achter dezelfde fase te worden gemonteerd (bijvoorbeeld alleen fase 1) Behalve de toepassing van draad in buis kan de leiding ook worden uitgevoerd in kabel. De vijf kleuren in de kabel kunnen dan als volgt op de fornuisgroep en het kooktoestel worden aangesloten: draadkleur bruin op L1; blauw op N1; zwart op L2; grijs op N2 en draadkleur groen/geel wordt uiteraard als aardedraad aangesloten.

 Ed -  08-02-2020

U schrijft dat een fornuis groep ook op 2 verschillende fasen aangesloten mag worden. Ik heb een kookplaat van 7350 W. En een 3 x 25 A aansluiting. Bovenstaande oplossing lijkt dan dus nodig. Schakelt de fornuis groep dan nog helemaal uit bij kortsluiting op een van beide groepen? De fornuis groep loopt dan ook via twee aardlekschakelaars denk ik? Maar die schakelen dan natuurlijk niet tegelijkertijd uit bij een aardlek. Levert dat geen probleem en is dat toegestaan?

 GroepenkastCompleet -  28-03-2019

Geachte heer Robert, U heeft 3 fase kook(fornuis)groep (krachtgroep) nodig als uw kookplaat boven de 7400 verbruikt, anders volstaat een gewone kook(fornuis)groep. Voor de aansluiting hiervan kunt u het beste een plaatselijke installateur inschakelen. Met vriendelijke groet, GroepenkastCompleet

 Robert -  27-03-2019

Ik heb een 3 fase aansluiting met achter de hoofdschakelaar 3x een aarlekautomaat (per fase). 1e fase 4 groepen huis waaronder een oven op een aparte, 2e fase 4 groepen huis en een cooker en vaatwasser op een aparte, 3e fase wasmachine en droger. Nu wil ik gaan inductiekoken en lees dat je dan een fornuisgroep of kookgroep nodig heb. Ik wil de 3 fase versie. Nu lees ik verschillende oplossingen maar weet nu niet welke mag en kan? Hoe moet de kookgroep 3 fase aangesloten worden, is dit met of zonder 3 fase aardlek? Een aarlek met daarachter 3 automaten?

 GroepenkastCompleet -  11-03-2019

Beste Bas, een fornuisgroep (2P+2N) wordt bijna altijd aangesloten achter één fase (zowel bij een 1-fase als een 3-fase hoofdaansluiting) Het is echter ook toegestaan om een fornuisgroep aan te sluiten op 2 verschillende fasen (bij een 3-fase hoofdaansluiting) Echter deze aansluitwijze wordt zelden toegepast.

 Bas -  08-03-2019

mag een fornuisgroep volgens de Norm ook aangesloten één en dezelfde fase, of dien ik 2 verschillende fases te pakken voor een 2 x 230v fornuisgroep ?