0
Winkelwagen

Kleine PV-omvormers voortaan op aparte eindgroep

Kleine PV-omvormers voortaan op aparte eindgroep

Omvormer zonnepanelen op een aparte groep

Met de introductie van de nieuwe NEN 1010 komt er een einde aan de mogelijkheid om kleine pv-omvormers direct in een willekeurige wandcontactdoos te steken. De nieuwe NEN 1010 schrapt de vrijstelling van een aparte eindgroep voor kleine omvormers met een AC-stroom van maximaal 2,25 ampère (517 watt).
Vanaf heden moeten alle omvormers voor zonnestroominstallaties, hoe klein het teruggeleverd vermogen ook is, achter een apart gezekerde eindgroep aangesloten worden. De nieuwe bepaling staat in de bepaling NEN 1010:2015 die 1 oktober uitkomt.

Uitzondering

Het verdwijnen van de soepeler eis voor kleine pv-omvormers komt door de Europese norm die voor elke vorm van terugvoeding in het elektriciteitsnet een aparte eindgroep voorschrijft. De NEN 1010 maakte jaren geleden de uitzondering voor kleine pv-omvormers om het consumenten gemakkelijker te maken enkele pv-panelen aan te schaffen. Dat de nominale stroom binnen die groep op kon lopen tot 18,25 ampère werd voor lief genomen.

Aparte eindgroep

Destijds konden populaire omvormers door de bepaling in de NEN 1010 rechtstreeks in een wandcontactdoos worden gestoken. Nu pv-installaties steeds groter worden, worden de meeste inverters al op een aparte eindgroep in de meterkast op het elektriciteitsnet aangesloten. (bron: Cobouw)

  GroepenkastCompleet     17-01-2016 10:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.