Wanneer u maar een kleine zonnestroominstallatie heeft, dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van een zonnepaneel verdeler, bijvoorbeeld op een aparte groep op zolder voor de wasmachine of droger. Een PV-verdeler is in feite een kleine groepenkast met daarin een automaat voor de zonnepanelen en vaak ook met een extra stopcontact voor de wasmachine of de droger. In dat geval hoeft u geen kabel naar de groepenkast in de meterkast door te trekken, maar maakt u gebruik van de aanwezige wasmachine- en/of droger groep.
In bepaalde gevallen hoeft u geen aardlekschakelaar voor de omvormer te plaatsen. Het type elektriciteitsnet is daarvoor bepalend. Er zijn daarin twee mogelijkheden: een TT- of een TN-stelsel.
Als uw elektriciteitsnet een zogenaamd TN-stelsel is, dan hoeft u geen aardlekschakelaar voor de omvormer te plaatsen. De aarding van uw huisinstallatie wordt in een TN-netwerk namelijk aangeboden door uw netbeheerder. Meestal kunt u in uw meterkast eenvoudig achterhalen of uw elektriciteitsnet een TN-stelsel is, vaak aangegeven door een sticker met de tekst "netbeheerder biedt aarde aan". Nieuwbouwhuizen hebben vaker TN-stelsels dan oudere woningen.
Weet u het niet zeker, of kunt u niet vinden om welk stelsel het gaat? Neem contact op met uw netbeheerder, of ga er voor de zekerheid vanuit dat u een TT-stelsel heeft en gebruik in dat geval wel altijd een aardlekbeveiliging.
Hoewel de meeste moderne omvormers voorzien zijn van een interne aardlekbeveiliging, is het altijd aan te raden om een aanvullende aardlekschakelaar te monteren. Omdat sommige omvormers een foutstroom hoger dan de standaard 30 mA-grens waarbij gebruikelijke aardlekschakelaars de stroomkring onderbreken, is het zinvol om de omvormer achter een aparte type B aardlekschakelaar te plaatsen. Bij GroepenkastCompleet vindt u diverse aardlekschakelaars en aardlekautomaten waarmee u voorkomt dat uw zonnestroominstallatie onnodig uitvalt.
Regelmatig ontvangen we vragen over aardlekschakelaars van mensen die al zonnepanelen hebben, of willen laten plaatsen. Soms schakelt de zonnestroominstallatie zichzelf uit doordat de omvormer de toelaatbare grens overschrijdt, of twijfelt men over het feit of een aardlekschakelaar voor hun situatie wel of niet nodig is. Daarbij maakt het vaak ook veel verschil hoe groot uw zonnestroominstallatie is. Een aantal panelen die maximaal 500 Watt leveren zijn een heel ander verhaal dan een 5.000 Wattpiek (5 kW) zonnestroomsysteem.
We raden altijd aan om een aardlekschakelaar of aardlekautomaat toe te passen bij zonnestroominstallaties. Een extra schakel in een veilige installatie is altijd wenselijk. Neem bij twijfel of vragen gerust contact met ons op. We helpen u graag een veilige en functionele elektrische installatie te creëren.
U gebruikt de termen "voor de omvormer" en "achter de omvormer" Kunt u dat verduidelijken met een tekening?
Geachte mevrouw Versluis, Mijn advies is om de aardlekschakelaar op de wal en de aardlekschakelaar in uw woonboot waarachter de omvormer van de PV-installatie is aangesloten te vervangen door type B aardlekschakelaars. Een type B aardlekschakelaar wordt hoofdzakelijk gebruikt bij PV-installaties en in laadpalen van elektrische auto's. Een type B aardlekschakelaar is een type A aardlekschakelaar maar dan met extra meetcircuit zodat deze ook gelijkstromen aan kan. Een type A kan gewoon worden vervangen voor een type B.
De aardlekschakelaar( 30 MA )op de wal ( we wonen op een woonboot) vliegt eruit als er een miezerig regentje start tijdens een zonnige dag. (Een keiharde regenbui kunnen we hebben dan blijft alles functioneren .) Gevolg alle electra op de boot valt uit Dit is sinds we zonnepanelen hebben . De zonnepanelen leveren 4000 watt. De groepenkast op de boot is ook voorzien van 30 MA. De installateur van de zonnepanelen is via trial and error ( sinds 2019 ) een oplossing aan het zoeken. Heeft u de gouden tip?
Als ik een extra zekering wil.plaatsen en zet de hoofdschakelaar uit, hoe zit dat dan met mijn zonnepanelen? Leveren deze dan nog stroom en staat de boel nog op spanning, of is dan alles van de spanning af?
Geachte heer Clausse, Zonnepanelen kunnen inderdaad alleen goed functioneren en/of worden aangesloten met een groepenkast. Immers in de groepenkast is een separate eindgroep vereist voor de aansluitleiding naar de omvormer. Ook het terugleveren van de opgewekte energie wordt in de groepenkast gecompenseerd met de op dat moment afgenomen energie. Als er op bepaalde momenten meer energie wordt opgewekt dan er in de woning wordt verbruikt, dan wordt deze energie teruggegeven aan het energienet. Hiervoor heeft uw netbeheerder, in de meeste gevallen, een kWh-meter geplaatst met een dubbel telwerk voor teruglevering.
Ik dacht altijd dat mijn zonnepanelen alleen goed kunnen functioneren met een groepenkast. Dat blijkt helemaal niet zo te zijn. De zonnepanelen functioneren prima. De groepenkast is wel nodig voor andere dingen.
Beste Piet, Het correct functioneren van uw zonnepanelen heeft niets te maken met uw groepenkast. Ik adviseer u om hiervoor contact op te nemen met de leverancier van uw zonnepanelen + omvormer. Als dit een gecertificeerd PV-installatiebedrijf is, dan kunnen zij middels een meting uw PV-installatie met de hiervoor juiste meetinstrumenten eenvoudig voor u doormeten. Wij verkopen alleen groepenkasten (gefabriceerd door de originele fabrikant) van de bekende A-merken (ABB, Hager, Eaton, enz.) Wat dat betreft bent u hiervoor altijd bij ons aan het juiste adres. Met vriendelijke groet, Bart Versteeg, GroepenkastCompleet
Ik had niet lang terug zonnepannelen gekocht, maar die functioneer niet zoals het wezen moet. Ik denk dat het ligt aan de groepenkast Wie weet waar ik de beste groepenkasten kan aanschaffen voor mijn zonnepannelen? Alvast bedankt!
elke dag slaat de aardlekschakelaar uit na het aanzetten van de zonnepanelen ze hebben n half jaar geleden de schoorsteen schoongestraald zou dat een reden kunnen zijn door beschading aande zonnepanelen