0
Winkelwagen

Dimmer

Een dimmer kan zorgen voor een lager energieverbruik

Dimmers zijn handig wanneer u de lichtintensiteit van een lamp naar eigen behoefte aan wilt kunnen passen. De techniek werkt over het algemeen door de lamp achter de dimmer minder spanning te geven, waardoor de felheid van de verlichting regelbaar wordt. Bijkomend voordeel is dat het stroomverbruik daalt en de levensduur van de gedimde lamp toeneemt. Ook moderne ledlampen zijn met de juiste dimmers uitstekend dimbaar en het dimmen van meerdere lampen met een losse dimmer is goed mogelijk.

Soorten dimmers

Dimmers bestaan voornamelijk als druk- draaidimmer, of werken door lichte aanraking met de vingertoppen (tastdimmers). Een druk- draaidimmer is een drukschakelaar, waarmee u de verlichting in- of uitschakelt. Door de knop naar links of rechts te draaien, regelt u vervolgens de lichtintensiteit. Tastdimmers hoeft u maar kort aan te raken, waarna de verlichting in- of uitschakelt. Bij langer aanraken wordt de lamp traploos gedimd. Raakt u de bovenkant aan, dan wordt het lichter, met de onderkant wordt het juist donkerder. Veel dimmers beschikken over een inschakelbaar lichtsterkte geheugen, waarmee een vooraf ingestelde lichtintensiteit met een korte aanraking opnieuw kan worden opgeroepen. Dimmers bestaan in vele soorten en maten van verschillende merken. Zowel verkijgbaar als opbouw dimmer of inbouw dimmer.

Led dimmers

Steeds meer huishoudens en kantoren stappen over op energiezuinige ledverlichting. Bij ledlampen is de dimbaarheid niet altijd vanzelfsprekend, omdat veel conventionele dimmers niet goed met het lage vermogen en de technische eigenschappen van ledverlichting om kunnen gaan. Bovendien dient de ledlamp zelf ook dimbaar te zijn. Dit staat altijd op de verpakking van de ledlamp vermeld. Een oud type dimmer kan bij het dimmen van ledlampen verschillende problemen geven. De ledlamp kan gaan knipperen, of er is een zoemtoon in de ledlamp of de dimmer hoorbaar.

Enkele goede tips voor het probleemloos gebruiken van ledlampen en dimmers:

  • Schaf altijd goede kwaliteit dimbare ledlampen aan.
  • Pas specifieke dimmers toe om ledlampen te dimmen, zorg voor de juiste combinatie en gebruik geen conventionele dimmers.
  • Zorg ervoor dat het totale vermogen (wattage) van de ledlampen minimaal 10 procent onder de maximale belasting van de dimmer blijft.


Merken dimmers

Bij GroepenkastCompleet vindt u druk- draaidimmers en tastdimmers van gerenommeerde merken zoals GIRA, Busch Jaeger, Jung, Berker en Klemko. Voor een mooie afwerking zijn daar mooie bijpassende afdekplaten en afdekramen bij leverbaar, zowel voor inbouw dimmers als opbouw dimmers. Ook voor ledverlichting zijn speciale dimmers verkrijgbaar. Gaat u overstappen naar ledverlichting en weet u niet precies welke dimmers goed samenwerken in combinatie met uw lampen, of heeft u een andere vraag? Wij voorzien u graag van een passend advies. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.